Медиите в Австралия вече са отговорни за коментарите на читатели във Facebook

Австралия продължава с усилията си да промени самата среда на дигиталните медии. След като принуди големите онлайн гиганти като Facebook и Google да плащат на местните медии за новинарското съдържание, което се появява в платформите им, сега страната взе ново историческо решение, засягащо медиите.

В понеделник върховният съд на Австралия потвърди решение на Апелативния съд в страната, според което медийните компании са „издатели“ на публикации и на трети страни, когато става въпрос за коментари под публикации в страниците на въпросните медии във Facebook.

В конкредното дело Върховният съд на Австралия отхвърли жалбата, заведена от група от най-големите медии в страната, включително The Sydney Morning Herald и The Australian. Издателите са осъдени от бившия арестант Дилън Волър във Върховния съд на щата Нов Южен Уелс заради коментари от потребители под публикации, засягащи него самия, споделени на официалните страници на медиите в социалната мрежа.

Казусът обаче беше блокиран от спор дали медиите всъщност могат да се приемат за издателите на коментарите, за които Волър твърди, че съдържат клевети срещу него.

Самите компании твърдят, че „просто администрират публична страница във Facebook, на която трети страни публикуват материали“, като представят пред Апелативния съд, че „те са по -близки до доставчика на хартия за собственика на вестник“.

Всичко това стигна до Върховния съд на Австралия, който след внимателно разглеждане на целия въпрос, се съгласи с решението на Апелативния съд. Така вече ще се приема, че действията на компаниите за „улесняване, насърчаване и по този начин подпомагане на публикуването на коментари“ от потребителите на Facebook на практика ги правят издатели на всички тези коментари.

Съдът постанови, че жалбите „следва да бъдат отхвърлени с разноски“.

Така на практика в Австралия вече медиите, които поддържат свои страници във Facebook ще бъдат отговорни за всички потребителски коментари, които се появяват там и съответно ще могат да бъдат съдени пряко за клевета от граждани, които по неправомерен начин са били споменавани в коментарите.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.