Медицинско чудо: раждането на здраво бебе от жена заразена с ебола

Дъщерята на бременна жена, лекувана от ебола, е оцеляла и показва отрицателни резултати за носителство на вируса в случай, който се описва като медицинско чудо, съобщава Гардиън.

Силвана, родена на 06.01.2019 г., с тегло 3700 кг, е второто бебе в света, което оцелява, след като е родено от майка заразена с ебола. Това е първият случай, в който и майката, и бебето са спасени.

През декември майката на Силвана е приета в Центъра за лечение на ебола в Бени, в североизточната част на Демократична република Конго, където справянето с епидемията от ебола бе препятствано от насилие. Майката е лекувана и изписана, а растежът на бебето й е бил наблюдаван преди да се върне в Центъра, за да го роди.

В страната има 577 потвърдени случаи на ебола и 377 смъртни случаи след започването на епидемията, обявено през август миналата година, според Световната здравна организация.

Д-р Северин Калюверт, гинеколог към Лекари без граници, сподели, че раждането на Силвана е послание за надежда за други жени.

„Преди се знаеше, че бебето на болна от ебола винаги ще се роди заразено. Но сега вече можем да кажем, че имаме случаи, когато бебето е оцеляло, здраво е и няма проблеми”, твърди лекарката.

Калюверт е част от екипа лекувал Нубия, другото бебе, за което е известно, че е оцеляло, след като е родено от майка заразена с ебола. Нубия е родена в Център за лечение на ебола в Гвинея през 2015 г., след като приема три експериментални лекарства, включително ремдесивир, който МЗО понастоящем дава на бременни жени в Демократична република Конго. Майката на бебето умира часове след като то е родено.

Силвана е тествана два пъти за носителство на болестта и резултатите са били негативни. Все пак има 21-дневен инкубационен период за ебола и състоянието й ще бъде следено. В друг скорошен случай в ДРК, бебе родено от майка лекувана от ебола и показало отрицателен резултат при раждане, само шест дни по-късно е обявено за заразено от новите му изследвания. В последствие то умира.

Бременните жени лекувани в клиниките на Лекари без граници в Демократична република Конго са приемали редемсивир, едно от няколкото експериментални лекарства използвани при настоящата епидемия. „Това е много малка молекула и смятаме, че тя ще премине по-лесно в плацентата”, обяснява Калюверт, добавяйки, че се приема, че вирусът се акумулира в амниотичната течност.

Не е ясно какво лечение е било приложено на Силвана, която е била лекувана от екип от неправителствената организация „Алима”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.