Медиците и фактите спасяват човешки живот, имаме нужда от факти и свободна преса

Обръщение на Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО по повод днешния Световен ден за свобода на медиите.

Във времена, белязани от тревога и несигурност зарази пандемията от коронавируса COVID-19, свободната информация е жизнено важна за това да разберем тази криза, да се изправим пред нея, да обмисляме решения и да я преодолеем.

Първо, трябва да не забравяме колко важна е информацията в тази ситуация. Информирането на обществото означава всеки да получи средства да се бори с болестта като приложи подходяща практика.

Затова ЮНЕСКО се обедини с останалите организации от семейството на ООН в борбата с „инфодемията“ от слухове и дезинформация, които само подсилват пандемията и застрашават живота на хората. За да прекратим този проблем, обединихме сили за подкрепа на две кампании в социалните мрежи – „Заедно за фактите, науката и солидарността“ и „Не бързай да разпространяваш“.

За подсилване ефективността на тези инициативи ЮНЕСКО създаде ресурсен център за COVID, който да се използва от медиите. Тази онлайн платфолма има за зцел да помогне на журналистите да проследяват фалшиви информации за пандемията и да отразяват кризата ефективно и достоверно, както ги окуражава и

Одри Азуле: Информирането на обществото означава всеки да получи средства да се бори с болестта като приложи подходяща практика

 

Тази тема е подходящият за времената ни начин за почетем тези, които защитават свободата на информация, както и независимите медии, които проверяват и утвърждават фактите.

Прекалено често виждаме намеса в свободата на медиите. Независимо дали тя идва от политици, идеологически и икономически контрол, охулване с цел дискредитиране или тормоз, целта е да бъдат запушени устата на журналистите, особено на журналистките. За съжаление, изключителният характер на сегашната ситуация влошава този натиск над журналистите.

 

Сегашната криза също така увеличава икономическата несигурност за журналистите. В момента, в който набира скорост преходът към цифрови технологии, например, рекламните приходи, от които зависят много издания, намаляват или направо рухват. Медии може да бъдат принудени да намалят или да прекратят дейността си, което ще лиши обществото от различна гледна точка към света, от фокуса, нужен за разнообразието от мнения.

 

В един свят на дълбока взаимна зависимост, която тази криза подчерта още повече, всяка заплаха или атака срещу разнообразието на медиите, свободата на словото или сигурността на журналистите трябва да тревожи всички нас.

Затова системата организации на ООН заедно с нови коалиции от медии, правителства и авторитети от сферата на правото, академичните среди и гражданското общество по света, подкрепят журналиситте в борбата им за независимост и истина.

Днес призовавам да удвоим тези усилия.

В този съдбоносен за бъдещето ни момент се нуждаем от свободни медии, а журналистите трябва да могат да разчитат на всички ни.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.