Меглена Кунева предлага квота за бежанци

Квота за бежанци съобразно Брутния вътрешен продукт на държавите от Европейския съюз предложи в понеделник вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева.

„Привърженик съм на идеята, която дава Германия, и това смятам (…) да предложа на моите колеги да одобрят – да има квоти“, каза тя.  За бежанците не е въпрос само на подслон, въпрос е на цялата инфраструктура след това, така че ние трябва да се съобразяваме със своите възможности, които не са само бюджет, а и въпрос и възможности за интеграция”, заяви пред журналисти Кунева. Тя допълни по повод започналото на първи януари латвийско председателство на ЕС: „Абсолютно необходимо е ЕС и ЕК да се ангажират с една по-цялостна политика, свързана с бежанците и миграцията. Необходимо е да влезе в дневния ред на това председателство, което дотук не се е случило, но аз ще се погрижа за това. Трябва да има възможност да наложим тази тема, свързана с хората, търсещи убежище. Да, средства от Европейския фонд за солидарност могат да се вземат, но това става бавно”.

Вицепремиерът Кунева заяви още, че заедно със социалния министър Ивайло Калфин подготвят създаването на съвет за интеграция на хората, потърсили убежище в България. Във вторник се очаква тя да внесе в Министерския съвет решение за координация между няколко ведомства за охрана на границата с Турция, откъдето идва основният бежански поток към страната. Меглена Кунева се обяви и за санкции срещу бежанците, потърсили убежище в България, ако те не пращат децата си на училище или отказват предложена им работа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.