Мениджърът на театър „Фолксбюне“ напусна след обвинения в сексуални посегателства

Мениджърът на известен театър в Берлин подаде оставка след обвинения от жени в тормоз и сексуални посегателства. Културният министър в правителството на Берлин Клаус Ледерер потвърди, че служители са подали сигнали за „злоупотреба с власт, тормоз, вербално насилие и сексуално посегателство.“

Клаус Дьор обяви, че напуска театър „Фолксбюне“ след споразумение с градските власти и че поема „пълна отговорност за обвиненията срещу мен“.

„Дълбоко съжалявам, ако съм наранил служители с поведението си, думите или погледите си“, каза Дьор в изявление, разпространено от театъра.

Той изразява съжаление, че не е успял „да създаде открит климат, чувствителен към дискриминация“ в театъра, който би усетил проблемите навреме и би дал възможност на служителите да подадат конфиденциално оплаквания.

Официални представители са разговаряли със десет засегнати жени, които са били част от трупата. Те разказват за всекидневното поведение на директора към тях. Твърденията им са подкрепени с петиция, подписана от режисьори, драматурзи и актьори, предимно жени.

Опитният театрален мениджър Дьор пое управлението в театър „Фолксбюне“ през 2018 г. От градското културно ведомство казаха, че никой не е подавал оплаквания срещу Дьор, преди да бъде назначен в театъра. През януари обаче било изпратено писмо с оплаквания до консултативното звено, създадено през 2018 г. в полза на работещите в сферата на киното, телевизията, театъра и музиката.

Оставката на Клаус Дьор идва три години след зараждането на движението #Metoo в САЩ.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.