Меркел: антисемитизмът е по-разпространен, отколкото предполагаме

Германският канцлер Ангела Меркел призова за „интензивно действие” срещу антисемитизма. Тя апелира към бдителност, особено по отношение на младите хора, идващи от страни „където омразата към Израел и антисемитизмът са широко разпространени, съобщава „Times of Israel”. „Антисемитизмът има повече поддръжници, отколкото предполагаме. Ето защо трябва да се борим с него с всички сили”, заяви Меркел на откриването на изложба в Берлин, наречена „Изкуството на Холокост”.

В края на ноември Йозеф Шустър, президент на Централния съвет на евреите в Германия, изрази загриженост, че много от търсещите убежище идват от култури, в които „враждебността към Израел и антисемитизмът са разпространени.” Според Меркел тази загриженост трябва да бъде взета „сериозно”.  

„Трябва да внимаваме най-вече с онези младежи, които идват от враждебни  на Израел и евреите страни”, повтори тя, без да споменава определени държави или бежанци. „Наблюдавали сме в няколко училища и обществени места да се организират антисемитски изяви, водени от млади хора, срещу които всеки възрастен трябва да противодейства. Трябва да окуражаваме младежите, които мислят по-различно от останалите,” каза Меркел.

„Трябва отново и отново да говорим и обсъждаме въпроса с тях, но трябва да е ясно: антисемитизмът няма място в нашето общество… просто трябва да сложим ясни граници“, завършва тя.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.