Меркел планира да върне повечето бежанци в родината им след победата над “Ислямска държава”

Споделете статията:

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че повечето сирийски и иракски бежанци трябва да се върнат в родината си, когато конфликтите там утихнат. В защита на политиката на отворени врати на регионална среща с християндемократичния съюз, тя каза: „Трябва да… кажем на хората, че статутът им е временен и че очакваме, щом в Сирия отново се върне мирът, а “Ислямска държава” бъде победена в Ирак, да се върнат в родината си с натрупаното познание и опит.”, съобщава “Индипендънт”.

Германският канцлер също подкани и другите страни да отворят границите си за бежанците, тъй като „броят на влезлите в Германия е добре още повече да бъде намален и не трябва отново да започне да се увеличава, особено през пролетта.”

Меркел добави, че всички европейски държави биха пострадали от колапса на шенгенската зона и е в техен интерес да запазят границите си отворени. Тя припомни, че 70% от бежанците от бивша Югославия, които през 90-те потърсиха убежище в Германия, понастоящем са се върнали по родните си места.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.