Меркел: Турция да престане да сравнява Германия с нацистите

Ангела Меркел призова Турция да престане да сравнява германските власти с нацистите. Това стана в контекста на дипломатическите спорове по повод на прекратяването на митингите в Германия за подкрепа на увеличаването на властта на турския президент Реджеп Ердоган, съобщи „Индипендънт“.

Ердоган обвини Турция във „фашистки действия“, напомнящи Третия Райх, след като няколко общини забраниха събития, включващи негови министри.

„Това е напълно репресивна система“, каза турският външен министър Мелвют Чавушоглу пред вестник „Хюриет“, и допълни: „Всички практики напомнят на тези от времето на нацизма“.

Пред Бундестага Ангела Меркел сподели, че е натъжена от задълбочаващото се разделение между двете съюзнически страни въпреки общите им каузи, като например борбата срещу „Ислямска държава“. Според нея двете страни трябва да се опитат да превъзмогнат различията си, но сравненията с нацизма са неоправдани и „толкова не на място, че не могат да бъдат коментирани сериозно“.

„Ние няма да позволим жертвите на нацистите да бъдат тривиализирани – тези сравнения на Германия с нацизма трябва да спрат“, призова канцлерът, като добави: „Те са недостойни за близките връзки между Германия и Турция и нашите народи.“

Външният министър отрече представители на турската държава да са наричали някого нацист и заяви, че сравнението се отнася до определени практики.

Около 1,4 милиона турски граждани, живеещи в Германия, ще могат да вземат участие в референдума на 16 април. Референдумът е за смяна на парламентарната система на Турция с президентска власт посредством поправки в конституцията, за които предупреждават правозащитни групи.

Някои политици в Германия призоваха за пълна забрана на всякаква турска пропаганда в Германия, но Ангела Меркел заяви, че страната е продължи да се придържа към ценностите на свобода на изразяването, на пресата, на словото и на събранията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.