Меркел твърдо стои зад решенията си, въпреки цената, която й струват

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не съжалява за решението си от 2015 г. да отвори границите на страната си за стотици хиляди бежанци и добави, че не се плаши от кампаниите на ядосани кавгаджии, съобщава Ройтерс.

В интервю с вестник „Велт ам Зонтаг“ Меркел отрече да е допуснала грешка с политиката си на отворени врати, въпреки че пристигането на един милион чужденци през последните две години от Сирия и Ирак предизвика голям разнобой в консервативната й партия и намали подкрепата за нея.

Четири седмици преди изборите на 24 септември проучване на общественото мнение показва, че партията на Меркел ще спечели 38 процента, или 15 процента пред левоцентристките социалдемократи. Това е повече от 32-та процента през февруари, но много под 41.5 процента, които партията й получи по време на изборите през 2013 г.

„И сега бих взела същите важни решения, както през 2015 г.”, заяви Меркел. „Ситуацията беше извънредна и реших каквото трябваше от политическа и хуманитарна гледна точка.

Такива извънредни ситуации се случват понякога в историята на една държава”, добави тя. „Главата на правителството трябва да действа и аз го направих.”

Решението й да отвори границите предизвика засилване на подкрепата за крайно дясната партия Алтернатива за Германия, която според социолозите може да спечели до 10 процента на изборите през септември.

Меркел, по време на четвъртия си мандат, трябваше да се справи с шумни и постоянни нападки на протестиращи, които са силно против досегашната й политика.

Честотата и интензитетът на протестите бе особено силна в родната й област, в бившата комунистическа източна Германия. Но 63-годишната Ангела Меркел заяви, че няма да се пази от места, където броженията срещу нея са големи.

„Страната ни е демократична и всеки може свободно да изразява мнението си открито и както иска”, каза тя. „Важно е да не се отклоняваме от пътя си, за да се предпазим от определени зони, само защото там има група крещящи хора.”

Подкрепата за Меркел и партията й се възстанови по някакъв начин след като напливът на бежанци през 2016 г. спадна до 280 000 и намаля още повече, на 106 000 през първите седем месеца на тази година.

Меркел ясно заяви, че е било нечестно Гърция и Италия да бъдат оставени да понасят цялото бреме на бежанската криза „само заради географията им”. Тя добави, че няма да спре да настоява за справедливото разпределение на бежанци в Европейския съюз.

„Това, че някои държави отказват да приемат бежанци, не е в сила и противоречи на духа на Европа. Ще го преодолеем. Ще отнеме време и търпение, но ще успеем.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.