Мерки за включване на отпадналите от училище

Около 206 000 деца от 5 до 18 г. не са в детските градини или училищата и ще бъдат търсени от 1103 екипа по обхват в цялата страна, в които участват над 11602 специалисти – учители, социални работници, общински служители, медиатори и др.  Първата задача е възможно по-голяма част от тези деца да бъдат върнати в училище. До средата на октомври екипите по обхват ще обходят адресите на необхванатите ученици и ще направят всичко според своите компетенции това да се случи. Следващите важни стъпки са за гарантиране, че тези деца ще останат в класните стаи и ще получат качествено образование.  Вече е открит и национален телефон за сигнали за необхванати ученици – 080010112, съобщават от организация „Амалипе“.

Това бяха част от нещата, анонсирани на пресконференция за мерките за включване на отпадналите от образователната система. Тя се проведе в Министерски съвет на 1 септетмври. В пресконференцита участваха вицепремиера Томислав Дончев, министърът на образованието Красимир Вълчев, заместник-министрите Деница Сачева и Таня Михайлова и експерти от Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система и предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст.

Бройката от 206000 необхванати се получава при засичане между информационните системи за родените в България и системата АДМИН на МОН за обучаващите се в български училища и детски градини. Този брой не включва 99000 деца, които са заминали със семействата си в чужбина и това е регистрирано от системата на Гранична полиция. Много е вероятно една част от липсващите в класните стаи 206 000 деца също да са в чужбина, други ще „появят” при засичането на всички системи, но така или иначе броят на отпадналите е голям, стана яснона пресконфренцията. Тяхното връщане в училище е един от ключовите приоритети на правителството и за това ще бъдат мобилизрани ресурсите на всички системи, подчертаха участниците.

Вицепремерът Дончев допълни, че ще бъде изпълнен ангажиментът за увеличаване на заплатите на учителите и  ще се обръща по-специално внимание на учтелите , които работят с деца от уязвими групи. Обвързването на социалните плащания с посещаемостта на децата ще е важна мярка, която стрикно ще приложим, подчерта Дончев: изискването децата да посещават детска градина и училище ще бъде условие за получаването на много широк спектър от социални плащания, които до този момент нямаха връзка с посещаемостта. Разговаряме със законодателната власт и за криминализиране на спирането на деца от училище.

Министър Вълчев подчерта, че предучилищното образование е ключово за обхвата и ще бъдат предприети специални мерки в тази посока. Той посочи, че се планират промени в системата на делегираните бюджети, така че финансирането няма да е базирана само на брой ученици и ще бъде намалено „скритото отпадане”

Повече информация за планираните мерки очаквайте на www.amalipe.com

 

Повече  статистически данни, представени на пресконференцията вижте тук

Примерни мерки за подсигуряване на  пълен обхват, представени на пресконференцията вижте тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.