ХРУ: Мерките срещу тероризма понякога го окуражават

Десетки световни лидери се събраха в Ню Йорк да обсъдят начините за справяне с насилствения екстремизъм вчера. На дневен ред бяха мерките за контрол върху увеличаването на чуждестранните бойци, които се присъединяват към въоръжени екстремистки групировки като Ислямска държава, съобщава Лета Тайлър, старши изследовател към „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ).

Държавите имат сериозни основания да се тревожат от наличието на чуждестранните бойци, твърдят от ХРУ. Според американското правителство от 2011 г. насам 30 000 души от 80 страни са заминали за Ирак и Сирия, повече от половината през последната година и голямата част от тях – с цел да се присъединят към Ислямска държава.

За съжаление, много правителства отиват твърде далеч в отговор на тези данни, твърди Лета Тейлър. Цел на срещата в Ню Йорк, чийто домакин бе американският президент Барак Обама, беше да се види дали мерките, които трябва да се приложат, за да се спрат „чуждестранните терористични бойци”, не потъпкват основните човешки права.

От 2013 г. най-малко 30 държави са приложили или приели политика на възпиране на хората от присъединяването им към чуждестранни въоръжени екстремистки групировки, разкри ХРУ. Много от тези мерки съдържат опасни, по мнение на организацията, генерални клаузи.

Терористичните актове в законите и декретите на Саудитска Арабия от 2014 г. например включват „уронване престижа на държавата” и „присъствие на конференции в чужбина”, които „всяват раздор в обществото.”

Декрет в Таджикистан от 2015 г. забранява на всички хора под 35 години да пътуват до свещените места за исляма, като Мека и Медина, за да участват в годишното поклонение Хадж. Малайзиски закон за сигурност от 2015 г. възстановява задържането без процес, с удължавания на срока с две години за дейности, които включват предполагаеми връзки с чуждестранни терористични групировки.

Закони от 2014 г. и 2015 г. във Великобритания позволяват да се отнеме британското гражданство от натурализирани граждани, обвинени в терористични прояви, дори това да означава отнемане на дома. Законите също така не им позволяват да се връщат във Великобритания за две години, само при подозрение за подобни дейности.

Две трети от тези мерки са в отговор на Резолюция 2178 от 2014 г. на ООН. По силата на резолюцията страните членки на ООН трябва да обявяват за нарушение всички дейности, свързани с „чуждестранни терористични бойци”. Но резолюцията не определя „тероризма” или „терористичните актове”, като така дава на правителствата възможност за произвол.

Вместо да направят света по-безопасен, репресивните мерки могат да ядосат и окуражат именно онези хора, които има риск да се присъединят към екстремистки групировки, се казва в публикацията на ХРУ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.