Местните интереси победиха европейската солидарност. Лидерите на ЕС не се споразумяха за парите

Европейските лидери не постигнаха споразумение по бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията през първия ден от заседанието си в Брюксел, което продължи почти до полунощ местно време, предаде БНР.
Въпреки многобройните совалки на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и редица двустранни срещи, до сделка не се стигна. Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че неговото правителство категорично отхвърля предложението 500 млрд. евро от фонда за възстановяване да бъдат разпределени под формата на безвъзмездна помощ.
„Основното ни искане е да не се превръщаме в съюз с дългосрочен дълг. Разбира се, искаме да покажем солидарност, но трябва да имаме предвид и интересите на австрийските данъкоплатци“, написа той в Туитър.
Холандският премиер Марк Рюте настоя, от своя страна, разпределянето на парите от фонда да става с единодушното одобрение на страните-членки. Неговият отказ да приеме новите предложения на председателя на Европейския съвет за управлението на т. нар. механизъм за възстановяване и устойчивост принудиха Шарл Мишел да прекрати заседанието.

По-рано дипломатически източници твърдяха, че се очаква европейските лидери да постигнат компромис под името „преговорна кутия„. Според други дипломати обаче Европейският съвет е далеч от споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и възстановителния план от пандемията.

Това, че основните разногласия не са преодолени, бе потвърдено и от чешкия премиер Андрей Бабиш. По неговите думи, лидерите като че ли повече се отдалечават от компромиса, отколкото да се приближават до него. Бабиш заяви, че позициите за размера на фонда за възстановяване са диаметрално противоположни.
„Три въпроса все още стоят открити – лошото разпределение на средствата, отстъпките за най-големите вносители в бюджета на ЕС и върховенството на закона“, твърди запознат източник.
Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да наложи вето върху всички предложения, ако отпускането на средства от фонда се обвърже с върховенството на закона.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е направил две нови предложения по време на вечерята – ревизиран план за управлението на механизма за възстановяване и устойчивост и ревизиран подход към формулата за разпределение на средствата от фонда за възстановяване.
Заседанието ще бъде подновено днес преди обяд
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.