Методика: деца, родители и учители срещу езика на омразата

Споделете статията:

Методика за противодействие на езика на омразата в началния курс на образованието беше представена в София вчера. Тя е разработена от екип от Центъра за безопасен интернет и действащи начални учители от различни градове в България.

Методиката включва ръководство за учители, както и учебно помагало за ученици. Членовете на екипа подчертаха, че задачите за домашна работа, които се дават на учениците, са такива, че в тях да се включват и родителите им.

Учители, които са участвали в създаването и изпробването на методиката, споделиха опит, че някои родители са отказвали да участват в занимания на децата си, свързани с толерантност и противодействие на омразата. Една от учителките е организирала час, в който децата да обучават родителите си, за да може да ги привлече. Според учителите, децата много са харесали часовете, свързани с превенция на езика на омразата и тези, които са преминали в пети клас, съжаляват, че вече няма такива часове за тях.

This slideshow requires JavaScript.

Членове на екипа на проекта обърнаха внимание, че езикът на омразата често се легитимира извън училище, от медиите и политическите субекти. Те дадоха като пример изказването на Михаил Константинов, че бежанците са “друг биологичен вид”. Според Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет отхвърлянето, омразата и дискриминацията са предпоставки за радикализация сред младите хора.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.