Международен ден на миротворците на ООН

Споделете статията:

Международният ден на миротворците на ООН беше отбелязан вчера. Тази година темата, под която премина той, беше „Инвестиране в мира по света“, съобщиха от организацията.

„На този Международен ден на миротворците на ООН отдаваме почит на повече от 113 000 „сини каски“, полицаи на ООН и цивилен персонал, изпратени на 16 мисии. Признаваме приноса, напрамен от постоянно нарастващия брой на страни членки в нашите операции. Техните усилия от страна на международната бщност са едно от най-конкретните изражения на ангажимента на хартата на ООН „да предпазим бъдещите поколения от оковите на войната“, каза Генералният секретар на организацията Антонио Гутереш.

От 1948 г. повече от 3500 цивилни и униформени миротворци са загубили живота си в мисии на ООН. Само за миналата година те са 117. За периода от създаването си досега мироопазващите сили са трансформирали дейността си, която в началото се е състояла само в мониторинг, до разоръжаване на бивши бунтовници, защита на човешките права, допринасяне за човешките права, подкрепа за провеждането на мирни и честни избори, минимизиране на риска от противопехотни мини и други активности, целящи опазване на мира.

В Кот д’Ивоар силите на ООН са в процес на приключване на операцията за установяване на мир и стабилност след изборите от 2010 г. В Хаити ще започне мироопазваща мисия през есента. Мисията в Либерия ще приключи следващия март. В Южен Судан повече от 200 хиляди цивилни продължават да търсят подслон в базите на ООН. В Мали миротворците, поддържащи изпълнението на мирното споразумение, често са в много опасна ситуация. В много страни мироопазващите сили се опитват да се справят с противопехотни мини и експозиви, останали след война.

Понастоящем в мироопазващите сили на ООН участват военни и полицаи от 124 страни, членуващи в организацията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.