Международен ден за борба с хомофобията и трансфобията: велошествие в София, изложба в Барселона

София ще отбележи Международния ден за борба с хомофобията и трансфобията (17 май) с велошествие. Това съобщиха от младежката ЛГБТ организация „Действие“, която за четвърта поредна година е инициатор на събитието.

Участниците във велошествието ще се съберат в 15 часа в събота на площад „Народно събрание“. Мястото не е избрано случайно, става ясно от сайта на „Действие“. Организаторите твърдят, че посвещават събитието „на опитите на български политически партии, обществени личности и маргинални организации да заглушат ЛГБТ хората и техните поддръжници със закони и политики, насочени срещу основното им човешко право на свободно изразяване“.

В началото на шествието пред парламента ще бъде изградена жива инсталация от хора на различна възраст, с различна сексуална ориентация и полова идентичност. Целта на инсталацията е участниците в шествието да покажат, че се противопоставят на опитите за репресия, популизма и омразата.

От „ЛГБТ Пловдив“ съобщиха, че ще отбележат Международния ден за борба с хомофобията и трансфобията с изложба. Тя ще бъде открита в испанския град Барселона под наслов „Да оставим хомофобията извън игра“. Това каза за Marginalia Ивелина Паничарова, председател на организацията. Изложбата включва снимки на хора от петте континента, с различен цвят на кожата, сексуална ориентация, професия и вяра. Всички те държат жълти и червени картони с послания против хомофобията.

Идеята с картоните възниква след уволнението бившия национален шампион Чавдар Арсов от Българската федерация по шейни на улей. Повод за уволнението на спортиста е участието му в конкурса „Мистър гей“. Това провокира пловдивската ЛГБТ организация да организира спортен полуден за борба с хомофобията и да покани Чавдар Арсов за гост на събитието. Впоследствие инициативата с картоните се разширява и обхваща все повече участници-доброволци, които се снимат с послания срещу хомофобията. Надписите на картоните са преведени на 15 езика и са представяни на национални и международни изложби.

Домакин на изложбата в Испания ще бъде Университетът на Барселона.

На 17 май 1990 г. Световната здравна организация извади хомосексуалността от списъка на заболяванията. Идеята за отбелязването на този ден като Международен ден за борба с хомофобията и трансфобията беше приета през есента на 2004 година по време на среща на ЛГБТ организацията ILGA Europe. На нея присъства и български участник – Десислава Петрова от „Джемини“, потвърди самата тя за Marginalia.

Международният ден за борба с хомофобията в България беше отбелязан за първи път през 2005 година и съвпадна със световната „премиера“ на събитието. От „Джемини“ тогава организираха „Поход ЗА равноправие“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.