Международна правозащитна награда е връчена на българска ромска организация

Ромската правозащитна организация Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” получи полската награда за правозащитна дейност на името на Серджо Виейра де Мелло, Върховен комисар по правата на човека на ООН (2002-2003). Това съобщиха от офиса на разположената във Велико Търново организация.

Наградата е била връчена на „Амалипе“ на 23 октомври в Краков, Полша. Тя се дава за единадесети път и е за „изключителна заслуга в областта на правата на човека и приноса към насърчаване на мирното съществуване на общества, религии и култури”.

Тази година българската ромска организация спечели приза в съревнование с 39 други кандидати – отделни личности и организации. Всяка година се раздават по две награди – една за личност със заслуги към правата на човека и друга – за организация. „Амалипе” е едновременно първата ромска и първата българска организация, която получава тази награда, която се присъжда от специално международно жури.

„Организацията получава това високо международно признание за своята работа за насърчаване на интеркултурния диалог и интеграция чрез образование, за мобилизиране и насърчаване на ромската общност да продължава своето образование, да подкрепя кампанията за превенция на насилието и ранните бракове, както и приноса за изграждане на гражданска идентичност и толерантност в българското общество”, се казва в съобщението на „Амалипе%.

От организацията съобщават още, че в категорията „личност с големи заслуги за правата на човека” наградата е била присъдена на Лайля Юнус, борец за човешки права от Азербайджан. Тя е арестувана за правозащитната си дейност на 28 април тази година заедно със съпруга си Ариф Юнус. Този арест е бил осъден от много правителства, между които това на САЩ, както и от множество НПО-та. Но тя все още е в затвора и там няма достъп до лекраска помощ и е лишена от свиждания сп близките си.

Наградата на името на Серджо Виейра де Мелло, Върховен комисар по човешките права на ООН, е създадена по инициатива на полската организация „Вила Дециус” през 2003. Целта й е да отличава личности и организации с изключителен принос към защита правата на човека, демокрацията и толерантността. Наградата се връчва на личност и на НПО от цял свят от борд от съдии, съставен от представител на Президента на Република Полша, Върховния комисар за бежанците на ООН, Посланикът на Федеративна република Бразилия в Полша; Посланикът на Кралство Швеция в Полша, Министерство на външните работи на Полша, Полският институт за национална памет, Полският комисар за защита на човешките права, посолства и други международни организации в сферата на защита правата на човека.

Лауреатите получават диплом и статуетка на Серджо Виейра де Мелло, изтъкнат правозащитник, Върховен комисар на ООН по правта на човека, загинал при изпълнение правозащитна мисия в Ирак през 2003 г. Статуетката е създадена от известния полски скулптор Андржей Ренес.

Наградата има и финансово измерение, съобщават от организацията и добавят, че Център „Амалипе” е  решил да използва наградата за да подкрепи студенти, които не успяват да покрият таксата си за образование и в същото време активно работят за насърчава на ромската интеграция, интеркултурния диалог и толерантността.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.