Мeждународни медийни организации с писмо до Ердоган: осъдете нападенията над журналисти!

В Турция в рамките на пет дни двама журналисти Явуз Селим Демираг и Идрис Йозйол бяха нападнати, което накара международните правозащитни и медийни организации да излязат с позиция по въпроса. Деветнайсет институции, сред които са Европейската федерация на журналистите (EFJ), Комитетът за защита на журналистите (CPJ), PEN International и др. написаха отворено писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в което настояват той „да осъди публично нападенията“ и го призоваха за „справедливост“. Това пише на сайта си турската секция на Евронюз.

На 10 май журналистът от вестник „Йеничаг“ (Нова ера) Явуз Селим Демираг беше пребит с бейзболни бухалки пред дома си в Анкара. Шестимата лица, които бяха задържани във връзка със случая, бяха освободени след 24-часово задържане.

На 15 май журналистът Идрис Йозйол беше нападнат пред редакцията на вестник „Йени Юзйъл“ (Нов век) в Анталия, който беше настанен в болница с рани по главата и гръдния кош.

В отвореното писмо до Ердоган пише: „Искрено се надяваме, че преди местните избори в Истанбул на 23 юни журналистите ще имат възможността свободно, без да се страхуват от отмъщение да публикуват своята информация и новини.“ Също така в писмото се настоява президентът Ердоган да „гарантира справедлив процес“ за онези, които са посегнали на журналистите.

По данни на “Репортери без граници“ Турция е „най-големият затвор за журналисти в света“. Според индекса на организацията за свободата на словото за 2019 г. Турция се нарежда на 157-о място сред 180 държави.

Източник: obzornews

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.