Мигранти отново тръгват по балканския път

Споделете статията:

Със затоплянето на времето очаквано се наблюдава раздвижване в мигрантските лагери. Северно от Солун стотици мигранти се насочват към гръцко-македонската граница след като са били подведени от съобщения, че така наречения Балкански маршрут, който беше напълно затворен преди три години е отворен отново и автобуси очакват мигрантите от другата страна на границата. Полицията спря похода и не допусна мигрантите да достигнат до границата, но сблъсъците с тях продължават вече трети ден.

Мигранти вчера блокираха атинската гара за няколко часа, след което се насочиха на север, гръцките острови в Егейско море се задъхват от постоянния приток на мигранти от Турция, а в лагерите отдавна няма място за новодошлите. Охраната на границата и в България и в Македония е подсилена Дали напрежението ще се ограничи само в този лагер и дали някой не разпалва нова мигрантска криза и дали някой не иска да поднови актуалността на мигрантския проблем преди европейските избори може само да се гадае.

Въпреки риска да бъдат ударени от ток от високоволтовите проводници, мигрантите скачат във влаковете, споделя за портала машинист. Наскоро той открил група мигранти във влака, който управлявал. Онези, които все пак успяват да преодолеят препятствията на границата, най-често биват пресрещани от полицейските патрули в страната и връщани обратно в Гърция.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.