Миграционен експерт: планът на ЕС за бежанците е позорен, смущаващ, безполезен

Споделете статията:

Ако планът на Европейския съюз, който изтече в “Гардиън”, се потвърди, ще е много тъжен ден за Европа. Това написа в личния си блог Нандо Сигона, преподавател и изтъкнат миграционен експерт, който работи в Бирмингам и Оксфорд.

Поверителният проект за план, разкрит от “Гардиън”, предвижда само 5000 бежанци да бъдат разселени из вътрешността на Европа, а повече от половината търсещи убежище, пристигнали в Италия (само за миналата година те са около 150 000), да бъдат принудително върнати обратно.

Този план показва удивителна липса на политическо лидерство и визия, твърди Нандо Сигона. Според него планът е не само непрактичен, но и нехуманен, и ще подкопае международната позиция на ЕС. Той няма да се справи с миграцията с лодки, защото голяма част от тези бежанци са от страни като Сирия или Еритрея. Къде ЕС планира “скоростно” да ги върне, пита Сигона.

“Ако сериозно смятат да спасяват животи в морето (а аз, честно, имам сериозни съмнения за това), те трябва да направят три неща: а) незабавно да възстановят програмата “Маре нострум” с мандата на целия ЕС или да финансират италианския флот да я изпълнява, както толкова добре се справи миналата година; б) чувствително да увеличат броя на презаселените бежанци от Сирия (до 150-200 000 на година) – това ще намали необходимостта хората да използват каналджии и да рискуват живота си; в) да създаде нови пътища за нискоквалифицираната миграция в Европа”, предлага миграционният експерт. Следващата стъпка, според него, е да се стабилизира Либия и да се създадат дълготрайни бежански селища в Близкия Изток.

“Маре нострум” беше програма, която имаше за цел да спасява живота на бежанците, пътуващи към Италия по море. В рамките ѝ се осъществяваше наблюдение на Средиземно море, включително и от въздуха. Сред основните критици на спряната програма беше Обединеното кралство – според него “Маре нострум” стимулира хората в Африка да бягат по море в Европа, защото пътят им става по-безопасен.

На среща в Люксембург по-рано тази седмица външните и вътрешните министри на страните членки на ЕС взеха решение да се унищожават корабите на трафикантите, за да не могат търсещите убежище да пътуват по море, и да има процедури за бързо връщане на тези, които все пак успеят да стигнат до Европа. На нея беше изработен план от 10 точки, който да се предложи на Европейската комисия. Това стана, след като около 900 търсещи убежище, които се опитваха да стигнат до Европа с кораб, се удавиха.

“Ако ме попитате защо планът на ЕС включва уверяване, че на всеки един мигрант са му взети пръстови отпечатъци – пише в блога си Сигона – ами защото този план от 10 точки има твърде малко общо със спасяването на животи и много повече с политическите пози и милитаризирането на Средиземноморието.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.