Миграционни експерти: не е вярно, че 3 милиона бежанци ще влязат в Европа догодина

Редица медии публикуват подвеждаща информация за броя бежанци, които очаква Европа през 2016. До този извод стига миграционният експерт Нандо Сигона в разговор с колегата си проф. Дейвид Ингълби, съобщи самият Сигона в личния си блог.

Много медии излизат с категорични заглавия, че ЕС очаква още три милиона бежанци през 2016 г. Сред тях са издания като „Индипендънт“, „Скай Нюз“ и „Дейли Мейл“. „Гардиън“, който не слага трите милиона в заглавието, в текста на публикуцията дори твърди, че повече от три милиона ще влязат в Европа догодина.

Според Сигона, в тези публикации има две ключови тези: първо, че тези три милиона представляват още мигранти по отношение на вече дошлите и, второ, че те ще дойдат през 2016 г. И двете тези са грешни, твърди Сигона. Те се отнасят към прогноза на ЕС, която обаче е за периода 2015-2017 г. Точният цитат от Европейската икономическа прогноза, на която те се основават, гласи:

„Тези симулации са основани на множество технически допускания, като очаквано допълнително увеличаване на населението на ЕС с 1 милион тази година, 1,5 милиона през 2016 г. и още половин милион през 2017. Като имаме предвид, че някои молби за убежище получават отказ, това отговаря на увеличаване на населението от най-много 0,4%. Предполага се, че впоследствие то постепенно ще сe върне до нивата на наплив, наблюдавани през последните години.“

Как е възможно толкова различни вестници като „Индипендънт“, „Гардиън“ и „Дейли Мейл“ да допуснат такава сериозна грешка, пита Нандо Сигона. Отговорът, според него, е по-лесен, отколкото изглежда: всички те са разчитали на публикация на „Асошиейтед прес“, вместо да проверят оригинала, който не е написан на достатъчно ясен език.

Поуката, според Сигона, не е в надеждността на европейската прогноза, която е възможно и да е грешна, а в надежността на медиите, които представят данни, особено в контекста на морална паника и несигурност.

Нандо Сигона е известен миграционен експерт, който работи в Оксфорд и Бирмингам. Професор Дейвид Ингълби е един от най-изтъкнатите специалисти по миграция в Европа. Преподава университета в Амстердам.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.