Министерски съвет преправи Закона за защитените територии със свое решение

Вчера, дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет реши да прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин. Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Това се случва след напълно формалното провеждане на обществено обсъждане на 28 декември и липсващо отразяване на резултатите от него, писа WWF , която е част от коалициите от неправителствени организации „За да остане природа в България“ и „Чиста храна, честен поминък“ и една от водещите природозащитни организации, работещи по широк кръг проблеми – от местообитанията от европейско значение в мрежата „Натура 2000″ и защитените територии, през горите и сладководните екосистеми до земеделските политики и развитието на селските райони.

„Липсата на симпатии към правителството, не задължително означава, че всичките му решения са лоши, документите по плана за управление са много ясно свидетелство, че паркът се развива добре, че природата е опазена и че така ще бъде и в бъдеще“, написа в социалните мрежи известният икономист Красен Станчев. И посочи т. 5.6. от доклада на Министъра на околната среда и водите, според която няма увеличение на територията на концесията.

Природозащитникът Тома Белев, чието предупредително  становище Маргиналия публикува в навечерието на Коледа (  https://www.marginalia.bg/novini/predlozheniyata-na-valeri-simeonov-shte-struvat-na-balgariya-dve-novi-nakazatelni-protseduri-a-na-vsichki-ni-golemi-globi/ )  на свой ред заяви във Фейсбук: “Правителството Борисов 3 жертва законността, за да угоди на един олигарх“.  Вчера в столицата се проведоха протести, които ще продължават под надслова“Няма да дадем Пирин на мафията“.

„С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин“, е обобщил премиерът Бойко Борисов в дискусията по приемането на промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, както става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на кабинета.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.