Министерството на правосъдието на САЩ: Законът на Северна Каролина за ЛБГТИ хората ги дискриминира

Новият закон в щата Северна Каролина, който ограничава гаранциите, че правата на ЛГБТИ хората ще бъдат защитавани, нарушава федералния Закон за гражданските права. Това заяви Министерството на правосъдието на САЩ, съобщава Би Би Си.

Срещу щата може да бъде водено дело във Върховния съд на САЩ. Освен това щатското правителство, според съобщението на Министерството на правосъдието, рискува да загуби значителна част от федералната помощ, която получава сега. Министерството на правосъдието е дало на губернатора на щата Патрик Макрори срок до понеделник за да даде гаранции, че положенията, които федералната правителство смята за дискриминационни, няма да се изпълняват.

Съгласно новия закон, трансполовите хора ще са длъжни да посещават само такива тоалетни, които съответстват на пола, указан в акта им за раждане, което според Министерството на правосъдието на САЩ е дискриминация. На същото мнение са и редица правозащитни организации.

Губернаторът Макрори подписа този щатски закон през март. Тогава той заяви, че едва ли приемането на закона ще има каквито и да са икономически или финансови последствия за щата като например орязано федерално финансиране. Маркори твърдеше и че не очаква каквато и да е реакция от страна на бизнеса.

Но след приемането на закона компанията PayPal се отказва от плановете си да открие операционен център, в който да работят 400 души, в град Шарлот. Също така Deutsche Bank обявява, че замразява плановете за разширяване на дейността си в щата. Около 200 различни компании призовават щата да смекчи това законодателство, защото заради него им е трудно да наемат нов персонал.

Брус Спрингстийн, а след него редица други музиканти, между които Ринго Стар, отмениха планираните си концерти в Северна Каролина в знак на протест. Други, като например Бионсе и „Дюран Дюран“, решиха да изнесат концертите си, но отправяйки ясно послание на протест срещу закона.

Министерството на правосъдието също така предупрежди щатския университет, че този закон на щата нарушава федералната законодателство, защото въвежда дискриминация в сферата на образованието. Това според правосъдното министерство може да доведе до прекратяване на федералната субсидия за образователните учреждения в щата Северна Каролина.

Срещу щатското правителство вече са заведени дела от няколко души от правозащитни организации.

На федерално ниво, в Конгреса на САЩ, републиканските конгресмени и сенатори поддържат губернатора Маккрори. Те твърдят, че Министерството на правосъдието твърде активно поддържа лявата политика на президента Обама.

Подобни закони сега се обсъждат и в други щати, но намесата на Министерството на правосъдието на САЩ може да доведе до това те да не бъдат приети. В щата Мисисипи на 1 юли влиза в сила закон, който има за цел да защити хората, които смятат, че брак може да бъде сключен само между мъж и жена и че полът се определя при раждането и не може да бъде изменян. На тези хора ще им бъде дадено правото в качеството им на предприемачи  или на държавни служители, изхождайки от религиозните си убеждения, да отказват услуги на ЛБГТИ хората.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.