Министерството на здравеопазването в Русия: „кутиите за бебета“ могат да са терористична заплаха

„Кутиите за бебета могат да бъдат носители на терористична заплаха“. Това заяви Олег Филипов, заместник-директор на департамента за медицинска помощ на децата при руското Министерство на здравеопазването, цитиран от сайта „Настоящее время“, който е съвместен проект на „Радио Свобода“ и „Гласът на Америка“.

„Кутията за бебета“ е прозорец в стена, зад който има отоплен кувьоз за новородени. В кувьоза има врата, през която могат да влязат медици и да вземат бебето, оставено там. По правило те се инсталират в болници или благотворителни учреждения. В тези устройства майки на новородени могат анонимно да оставят бебетата си след раждането, ако не искат или не могат да ги отглеждат. Веднага щом детето се окаже в кувьоза, автоматична система подава сигнал и то бива прибрано от лекарите.

Извън Русия кутиите за бебета действат от 1952 г. и са разположени в много страни от Европа и Азия. В Русия те се създават от 2011 г. от различни благотворителни организации. През 2015 г. има 22 „кутии за бебета“ в 22 региона на Русия и в тях са били оставени 34 новородени, мнозинството от които са осиновени. Въпреки това, само през тази година по инициатива на различни чиновници и обществени деятели в Руската федерация са закрити пет кутии за бебета. Сега са останали само 17 в 15 региона на страната.

„Кутиите за бебета не са сертифицирано оборудване, безопасността им не е потвърдена. Освен това, анонимността, която се поддържа при тях, невъзможността да бъде проследена ситуацията, увеличава риска от терористични проблеми“, каза представителят на Министерството на здравеопазването на кръгла маса в руската Държавна Дума.

Законопроект, който регламентира работата на кутиите за бебета, е внесен в Думата през август 2015 г. от Константин Добринин и Вадим Тюлпанов – членове на Съвета на федерацията, която е горната камара на руския парламент. Идеята за забраняването на кутии за бебета е поддържана и от Следствения комитет на Русия.

В края на септември правителството на Русия заяви, че поддържа законопроекта за забрана на кутиите за бебета, автор на който е известната с много предложения за „затягане на мерките срещу екстремизма“ Елена Мизулина, членка на Съвета на федерацията.

Срещу кутиите за бебета се изказва и бившият детски омбудсман на Русия Павел Астахов: според него те противоречат на руските закони и на „руските морални принципи“. Като ги създава, държавата сама подтиква майките да се отказват от децата си, твърди Астахов.

Според неотдавнашно допитване на руския Център за изследване на общественото мнение 75% от руснаците поддържат кутиите за бебета и само 15% се искат те да бъдат забранени.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.