Минстерски съвет на Република България, кметът на София и авторитетни правозащитни организации, предлагат председателя на ОЕБ“Шалом“ да бъде награден

С решение от днешното си заседание, Министерският съвет на Република България прие предложението за награждаване на председателя на ОЕБ „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар с орден „За гражданска заслуга“.

Доц. Оскар беше предложен за високото отличие от Кмета на София г-жа Йорданка ФандъковаБългарски Лекарски СЪЮЗ и алианс от български неправителствени организации. Текстът на тяхната номинация публикуваме по-долу:

„Неправителственият сектор свързан със защита на правата на етническите и религиозните малцинства, хора с увреждания, бежанци, хора с различна сексуална ориентация високо оценява дейността на Председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар.

По време на неговия мандат той създаде уникално поле за взаимодействие между различните правозащитни организации като Маргиналия, Фондация ГЛАС, Блу Линк, БХК, Интернет общество-България  и др. Енергичната публична и медийна дейност на ОЕБ „Шалом“ под неговото ръководоство  лице превърна единствената организация на евреите в България в незаобиколим фактор.

Г-н Оскар притежава изключителен потенциал да провокира сериозен обществен дебат по проблемите на словото на омразата и борбата с антисемитизма. В контекста на тревожното надигане на ултрадесните партии и движения както в Европа, така и в България, личности като него са цивилизационен маркер, бележещ  устойчивостта  на демокрацията.

Несравнима е инициативата на доц.д-р Александър Оскар за стартиране на Меморандум срещу словото на омразата. Този уникален документ е подписан от десетки авторитетни имена от политически, академични, артистични , литературни и правозащитни кръгове на страната. Гражданският обхват на подобни инициативи предпоставят сериозна основа за ефективни действия в защита на човешките права.

Способността за солидарни действия между институциите и неправителствения сектор концентрирана в личността на председателя на ОЕБ“Шалом“ е впечатляваща. Ето защо считаме за навремененно  високото  признание ПРЕДЛОЖЕНИЕТО за награждаването на доц. д-р АЛЕКСАНДЪР ОСКАР  с орден „За гражданска заслуга“. Този жест ще открои пред експертното обществено мнение и широката публичност ролята на личността в борбата с негативните процеси на антисемитизъм, слово на омраза, расизъм, дискриминация“.

Орденът е знак на признание за заслугите на Александър Оскар е и за активния му принос към детското здравеопазване с кампаниите „Направи добро“, „Усмихнати очи“, както и благотворителната дейност на „Шалом“, насочена към българското общество.

Поздравяваме доц. Оскар за оказаната чест, която е признание за правозащитното движение в България!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.