Мистерията около северно корейското интернет пространство

В понеделник, дни след като президентът Обама обеща „пропорционален отговор” на хакването на Сони Пикчърс Ентертейнмънт, достъпът на Северна Корея до интернет беше прекъснат в продължение на повече от 9 часа. Въпросът кой дръпна кабела незабавно стана част от глобална кибермистерия, съобщават в доклада си по темата Карен Де Юнг и Елен Накашима.

Възможен отговор е акцията на група анонимни хакери, обединени под името „Анонимен” или ответен удар от САЩ. Сред версиите е предателство от страна на Китай, най-големия съюзник на Северна Корея, единствен доставчик на интернет за Пхенян и пазач на уеб пространството му. Сред версиите е технически трик или защитно действие на самата Северна Корея.

Отговорът на Държавния департамент не включваше отричане на участието на САЩ в затъмняването на корейското интернет пространство. Говорителят не коментира как американското правителство ще отвърне на предполагаемата атака срещу Сони, но добави: „Някои от нашите ответни действия ще бъдат видими, други – не.”

Мистерията зад изчезването на интернет в Северна Корея за девет часа и половина показва парадокс на модерната кибернетика: докато атаките стават все по-явни, борещите се – и техните мотиви – са все по-трудни за идентифициране.

Според Джеймс Луис, старши служител в Програмата за стратегически технологии към Центъра за стратегически и международни изследвания, това е стандарт на шпионажа, където всичко е неясно и не е като във филмите, когато в последната сцена някой разяснява цялата загадка.

Северна Корея продължава да отрича, че е отговорна за хакването на Сони, огласяването на лични имейли на висши служители и постването онлайн на копия на филми, които все още не са минали официалната си премиера – все усилия, които очевидно целят отмъщение за „Интервюто”, комедия за двама репортери, на които е казано да извършат покушение срещу северно корейския лидер Ким Чен Ун. След като миналата седмица Обама обвини държавата и обеща ответен удар, северно корейските власти отначало предложиха общо разследване със САЩ, за да открият източника на атаката.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.