Мистерията около северно корейското интернет пространство

В понеделник, дни след като президентът Обама обеща „пропорционален отговор” на хакването на Сони Пикчърс Ентертейнмънт, достъпът на Северна Корея до интернет беше прекъснат в продължение на повече от 9 часа. Въпросът кой дръпна кабела незабавно стана част от глобална кибермистерия, съобщават в доклада си по темата Карен Де Юнг и Елен Накашима.

Възможен отговор е акцията на група анонимни хакери, обединени под името „Анонимен” или ответен удар от САЩ. Сред версиите е предателство от страна на Китай, най-големия съюзник на Северна Корея, единствен доставчик на интернет за Пхенян и пазач на уеб пространството му. Сред версиите е технически трик или защитно действие на самата Северна Корея.

Отговорът на Държавния департамент не включваше отричане на участието на САЩ в затъмняването на корейското интернет пространство. Говорителят не коментира как американското правителство ще отвърне на предполагаемата атака срещу Сони, но добави: „Някои от нашите ответни действия ще бъдат видими, други – не.”

Мистерията зад изчезването на интернет в Северна Корея за девет часа и половина показва парадокс на модерната кибернетика: докато атаките стават все по-явни, борещите се – и техните мотиви – са все по-трудни за идентифициране.

Според Джеймс Луис, старши служител в Програмата за стратегически технологии към Центъра за стратегически и международни изследвания, това е стандарт на шпионажа, където всичко е неясно и не е като във филмите, когато в последната сцена някой разяснява цялата загадка.

Северна Корея продължава да отрича, че е отговорна за хакването на Сони, огласяването на лични имейли на висши служители и постването онлайн на копия на филми, които все още не са минали официалната си премиера – все усилия, които очевидно целят отмъщение за „Интервюто”, комедия за двама репортери, на които е казано да извършат покушение срещу северно корейския лидер Ким Чен Ун. След като миналата седмица Обама обвини държавата и обеща ответен удар, северно корейските власти отначало предложиха общо разследване със САЩ, за да открият източника на атаката.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.