Митинг в Минеаполис за една година от смъртта на Джордж Флойд

Над 1000 души се включиха в митинг-шествие в американския град Минеаполис с призиви за справедливост малко преди една година от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който загина при задържане от полицията, предаде БНР.

Смъртта Флойд породи протести в Америка и по света. Тази поредна проява на полицейска бруталност и расизъм е едно от събитията в страната, които са организирани  по повод годишнината от смъртта на Флойд, която е във вторник. Местни медии съобщават, че роднини на Флойд, активисти и обикновени граждани са взели участие на митинга-шествие в неделя.

Сестрата на Флойд Бриджет каза, че това е била една дълга и болезнена година. Тя също изтъкна, че все още не може да проумее каква е била причината за случилото се.

От своя страна преподобният Ал Шарптън заяви пред събралите си, че убийството на Флойд е „един от най-големите позори в американската история.“

„Това, което се случи на Джордж Флойд, както и на много други, довежда до промяна не само в Америка, но и по света,“ каза още Шарптън.

Флойд почина след като полицаят Дерек Шовин притиска врата му с крака си в продължение на над девет минути. Шовин бе признат за виновен по обвинения за предумишлено и непредумишлено убийство. Присъдата му се очаква на 25 юни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.