Експерти: множество пропуснати знаци преди стрелбите в Париж

Имало е много шансове да бъдат спрени терористите, атакували Париж, смятат експерти по сигурността.

През януари турските власти са задържали един от самовзривилите се по време на атентатите на границата на Турция и са го депортирали в Белгия. Брахим Абдеслам, както съобщили турските власти на белгийската полиция по онова време, е бил „радикализиран” и заподозрян в желание да се присъедини към Ислямска държава в Сирия, съобщиха на Ройтерс турските сили за сигурност.

Въпреки това, по време на разпит в Белгия, Брахим Абдеслам е отрекъл връзки с бойци и е бил освободен. Също и брат му Салах – решение, което според белгийските власти е било основано на недостатъчните доказателства, че някой от двамата мъже е имал терористични намерения.

На 13.11 Брахим Абдеслам се самовзриви в бар „Контоар Волтер“ в Париж. Брат му Салах е също заподозрян в атаките, за които Ислямска държава пое отговорност и сега е издирван.

Във Франция е заподозрян, че е заплаха за националната сигурност, Омар Мостефай, детонирал жилетката си с експлозиви в концертната зала Батаклан, Париж. Мостефай, французин с алжирски произход, е прибавен към списъка заподозрени в страната през 2010г., казаха източници на френската полиция.

Турската полиция също го е заподозряла в терористични връзки с Ислямска държава. От Анкара са съобщили за него в Париж през декември 2014 г. и през юни тази година, заяви турски представител на правителството. На предупреждението не е било обърнато внимание. От Париж са отговорили миналата седмица след атаките.

Четвъртият нападател е пропуснал най-малко четири седмични проверки на френската полиция през 2013 г., преди властите да му издадат заповед за арест. По онова време той вече е напуснал страната.

При всеки от тези случаи, полицията, разузнаването и службите по сигурността са имали възможност да задържат поне някои от нападателите на Париж, според Ройтерс. Това, че не са го направили, твърди медията, обяснява как група ислямистки бойци са могли да се организират, дори като са се движили свободно между държавите през отворените граници на свободната Шенгенска зона, а и отвъд нея.

Взети поотделно, всеки от пропуските има свое обяснение, казват службите за сигурност. Те обясняват сривовете в комуникацията, неспособността да се следят заподозрените бойци и провала на разузнаването с липсата на средства в някои държави и с увеличаването на броя вероятни джихадисти.

Но една по-задълбочена проверка на Ройтерс на поредица от пропуснати „червени лампички“, предупредителни знаци и сривове в комуникациите, довели до най-голямата атака срещу Франция от Втората световна война насам, показва увеличаващите се трудности, пред които са изправени отрядите за справяне с тероризма в Европа и бъдещата им способност да пазят континента защитен.

„Намираме се в ситуация, когато службите са безсилни. Те очакват нещо да се случи, но не знаят къде,” заяви Натали Гуле, начело на комисията за разследване на джихадиските мрежи към френския сенат. Мнозина сочат Белгия като слаба брънка в европейската сигурност.

„Те просто нямат същите средства като британската МИ5 или Френската агенция за разузнаване“, каза Луиз Каприоли, екс-ръководител на бившия френски анти-терористичен отряд.

Блегийският министър-председател Шарл Мишел защити службите за сигурност на страната си и ги похвали, че „вършат трудна и тежка работа.” Френският президент Франсоа Оланд също похвали службите за сигурност на страната си, които са преследвали и застреляли мъжа идентифициран като водач, Абделхамид Абауд, пет дни след атаките.

Европол, полицейската агенция на Европейския съюз, казва, че е давала информация на белгийските и френски власти, но признава, че някои страни членки споделят информация по-добре от други.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.