“Модерна”изследва възможните алергични реакции към ваксината COVID-19

 

Ваксината mRNA-1273 на американския концерн “Moderna”  е генно базирана – принципът на функционирането й е много сходен с този на ваксината на BioNTech. Вчера от концерна заявиха, че е получен доклад от здравния отдел на Калифорния за няколко души в център в Сан Диего, които са изследвани за възможни алергични реакции към ваксината COVID-19 от определена партида, съобщава Ройтерс.

 

Коментарите на концерна идват, след като най-добрият епидемиолог в Калифорния в неделя публикува изявление, препоръчващо доставчиците да спрат ваксинацията от партида №. 41L20A поради възможни алергични реакции, които са в процес на разследване.

 

“Съобщава се за по-голям от обичайния брой възможни алергични реакции със специфична партида ваксина “Moderna”, приложена в една клиника за ваксинация в общността. По-малко от 10 души се нуждаят от медицинска помощ в рамките на 24 часа”, казва епидемиологът в изявление.

 

Производителят на ваксини заяви, че не знае за сравними случаи на нежелани събития от други ваксинационни центрове, които може да са прилагали ваксини от същата партида или от други партиди от ваксината си.

307 300 дози от партидата остават на склад, казват от концерна “Модерна”, от общо 1 272 200 дози, произведени в партидата. От там заявиха още, че  работят в тясно сътрудничество със здравните регулатори на САЩ, за да проучи случаите и дали е оправдано спирането на използването на партидата.

Близо един милион дози от партидата вече са разпределени на около 1700 места за ваксинация в 37 държави.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.