Мохамед Али – боксьор и борец за граждански права

Смъртта на Мохамед Али, бившият шампион тежка категория, известен колкото с политическия си активизъм, толкова и с брилянтното си боксиране, отприщи световни прояви на обич и възхищение към една от най-известните фигури на 20-ти век, съобщи Ройтерс.

Али, който отдавна страдаше от синдрома на Паркинсон, увредил речта му и превърнал някога грациозния атлет в затворник в собственото му тяло, умря на 74 години.

Причината за смъртта е септичен шок, дължащ се на неуточнени естествени причини, съобщиха от семейството.

„Той ще бъде запомнен като космополитен човек, който не криеше позициите си и не се уплаши да продължи пътя си на мил и доброжелателен човек, който наистина промени света,” каза говорителят на семейството, Боб Гънел, на пресконференция в Скотсдейл, Аризона.

Въпреки тежките му здравословни проблеми, провъзгласяването му за „велик” в млада възраст беше вярно до края му за милиони хора по света, които го уважаваха за куража ми в и извън ринга.

Освен страховитата му репутация на боец, Али е говорил срещу расизма, войната и религиозната нетолерантност, докато е показвал непоклатима увереност, превърнала се в модел за афро-американците в пика на ерата на гражданските права и след това.

Въпреки че му е отнета световната боксова корона заради  отказ да се присъедини към американската армия и да се бие във Виетнам, Али се връща триумфално като отново си спечелва титлата и участва в една от най-незабравимите боксови срещи.

„Мисля, че Мохамед Али беше велик атлет и най-великият боксьор на всички времена. Той означава много за САЩ и света“, заяви дългогодишният му приятел, уреждащ боксови мачове, Боб Арум. „Той беше трансформираща фигура в обществото ни.” Втурнал се на боксовата сцена през 1960 г. с устрем, който плашеше много бели, Али щеше да бъде обикнат от американци от всички раси заради неговата почтеност, съзидателност и обезоръжаващо чувство за хумор.

„Накрая от обругаван стана почитан”, каза лидерът на гражданските права, преподобният Джеси Джексън.

Почитатели на Али се възхищават заради отказа му да се извини за това, в което е вярвал.

„Увереност – знам, че всеки я смяташе за арогантност – той винаги излъчваше увереност. И отстоя позицията си”, заяви Пам Доро, почитателка на Мохамед Али.

Президентът Барак Обама, първият афро-американец стигнал до Белия дом, каза, че Али е бил „човек, който се е бил за нас” и го постави в пантеона на лидерите на гражданските права редом до Мартин Лутер Кинг и Нелсън Мандела.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.