Монако се извинява за депортирането на евреи

Принцът на Монако Албер II. се извини за ролята на страната си в депортирането на евреи в нацистки лагери през Втората световна война. Това стана по време на церемония по откриването на паметник с имената на депортираните евреи от кралството, съобщи „Джерузалем Поуст“.

Преди 73 години, под натиска на нацистките колаборационистки лидери във Франция, полицията на Монако хваща най-малко 66 евреи в нощта на 27 срещу 28 август 1942г., включително сред потърсилите убежище от Холокост на територияята на стрнаната, която са смятали за безопасна и неутрална. Според доклад на правителството, през войната от Монако са депортирани около 90 души, освен поданиците на кралството, депортирани от съседна Франция. Само деветима оцеляват.

„Да го кажем днес е да признаем факт. Да го припомним днес, на този ден, пред вас, е да поискаме прошка,” каза принц Албер в реч в присъствието на ловците на нацисти Серж и Беате Кларсфелд, които са окуражили бащата на Албер, принц Рение, да проучи ролята на Монако във Втората световна война.

„Извършили сме непоправимото, като сме предали на съседните власти жени, мъже и дете, потърсили убежище при нас, за да избягат от преследванията във Франция,” каза Албер. „В отчаянието си те са дошли да потърсят подслон именно при нас, мислейки, че ще попаднат в неутрална зона.”

Председателят на Европейския еврейски конгрес Моше Кантор приветства „пламенните думи на принц Албер по време на церемонията, които повече от всичко друго показват смисъла на това проучване и изследване, водено лично от него през последните години. Посрещаме с радост желанието на управляващите да проучат ролята на властимащите по време на онези страшни дни на нацистка окупация.”

В началото на войната Монако е било официално неутрално кралство, което по-късно е окупирано от италиански и френски сили. Принц Албер заяви, че правителството на страната му е одобрило девет молби за компенсации на имущество на депортирани евреи иззето от властите на Монако.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.