“Монд”: България е здравна катастрофа, създадена от политически вакуум

Усещането, че си защитен (от коронавируса), се шири сред мащабно неваксинирано население, което по принцип няма доверие на обществените институции. Носенето на маски, което е задължително в закрити помещения, не се спазва дори от депутатите в парламента.

Резултатът е, че според официалната статистика едва 2.3 млн. дози са поставени от общо 5.4 млн., получени по програмата на Европейската комисия за купуване, а това принуждава правителството да продава или подарява ненужните дози в чужбина, вместо да ги остави да изтече годността им. А иначе България не е девствена територия, когато стане дума за имунизации, а ваксинирането е задължително за децата. Но тя е и доказателство, че политическият вакуум може да бъде напълно достатъчен, за да предизвика здравна катастрофа.”

Това написа френският в.”Монд” в петък в статия под заглавие: “България – европейската червената лампа на ваксинирането, поднови ограниченията”. Макар да е с един от най-лошите показатели за смъртност от коронавируса в Европа, българското население е много скептично към ваксините и смята, че е защитено срещу него, допълва изданието.

Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, коментира: “Никой политик реално не призова за ваксиниране и на практика няма кампания на здравното министерство в тази посока.” Мария Шаркова адвокат, специализиран в здравно законодателство, допълва: “Отказът от ваксиниране е масов и всички партии се опасяват да не изгубят гласоподаватели с подкрепата за подобен призив. Водещата по подкрепа на последните парламентарни избори “антисистемна партия на певеца Слави Трифонов” дори поддържа антиваксърска реторика и отхвърля “сегрегацията” от евентуално въвеждане на здравен пропуск, обяснява тя за “Монд”.

 

Освен социалните мрежи и медии отдавна доминирани от конспиративни теории и “фалшиви новини”, Весела Чернева посочва още нещо: “По българските телевизии винаги показват “двете страни” – едната обяснява, че COVID-19 е смъртоносен вирус, а другата – че е просто грип. Как очаквате да изпратите послание за обществено здраве в подобна среда?”

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.