Моника Станишева загуби делото срещу „Бивол“ за 56 000 лева на първа инстанция

Софийският градски съд (СГС) отхвърли претенциите на Моника Станишева срещу „Биволъ“. Делото е за неимуществени вреди, оценени на 56 хиляди лева, заради две публикации на сайта „Биволъ“, уточниха от изданието.

Статиите, публикувани в края на 2013 г., са част от поредица, озаглавена „Грантгейт“ – журналистическо разследване, разкриващо, фирмата на Моника Станишева е спечелила проект за 60 000 евро за популяризиране на изборите за европейски парламент. По същото време тя (казвайки се все още Йосифова) е във фактическо съжителство със Сергей Станишев, от когото има и дете. Към онзи момент Станишев е президент на Партията на европейските социалисти в Европарламента.

Според „Биволъ“ става въпрос за конфликт на интереси и от изданието водят кореспонденция с европейските институции по този повод. По думите на германския депутат от Европейската народна партия (ЕНП) Инге Гресле, „Когато служители на Европарламента под ръководството на социалистическия председател Мартин Шулц сключват договор за 60 000 евро със съпругата на председателя на ПЕС – това мирише на политическa услуга“.

През фервуари 2014 г. Станишева връща получените до този момент пари по проекта – 30 000 евро – на Европейската комисия. Малко по-късно завежда делото за 56 000 лева срещу Асен Йорданов от „Биволъ“. „Фактически тя поиска ние да ѝ платим за върнатия грант“, казват от изданието, като визират близкия размер на сумите.

Ищцата претендира, че двете статии са я злепоставили и са ѝ причинили психически дискомфорт: „Станала по-затворен човек, нямала желание да се вижда с хора, избягвала срещи с роднини и клиенти. Споделяла, че се чувства разстроена, омерзена, шокирана от естеството на публикациите“, се казва в мотивите на съда.

Съдът намира, че „от страна на авторите на публикацията са спазени правилата за добра журналистическа практика и проведено добросъвестно журналистическо разследване“. Сайтът е публикувал проверена информация от съществен обществен интерес за публична личност, която няма основание да претендира, че статиите имат за самоцел да ѝ навредят. В статиите няма обидни квалификации, които да са причинили неимуществени вреди. Самата Станишева също е търсена за коментар, се отбелязва още в съдебното решение.

Адвокат на „Биволъ“ по делото е Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информация“. Решението на съда може да се обжалва в двуседмичен срок в Софийския апелативен съд (САС).

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.