Москва: Арестът на режисьора Кирил Серебренников е удължен до 19 януари

Един районен съд в Москва е продължил до 19 януари следващата година ареста на художествения ръководител на театъра „Гогол-център“ и на неговото поделение „Седма студия“, Кирил Серебренников, съобщава Би Би Си, позовавйки се на руски медии.

По време на изслушванията в съда обвинението заявява за пореден път, че в художествения център е имало „черна каса“.

„Моля да бъдат добавени към доказателствата за вина на обвиняемия протоколите от разпита на свидетел, който твърди, че е имало „черна каса“ и също, че парите са се „изпирали“ чрез странични фирми“, цитира обвинението агенция РИА Новости.

Обвинението също така заявява, позовавайки се на показания на предприемача Синелников, че Серебренников е знаел за сключените фалшиви договори с неговата студия.

„Моля да се добавят към доказателствата и протокол от разпита на Синелников. Той казва, че чрез компанията си е съставял фиктивни договори, с които е прикривал злоупотребите на Серебренников.“

Както е известно, руското следствие твърди, че режисьорът Серебренинков е злоупотребил с милиони рубли, които са му били отпуснати от руското Министерство на културата за дейността на „Гогол-център“.

Той многократно е заявявал, че се е занимавал само с художествената дейност на „Гогол-център“ и няма никакво отношение към финансовата ѝ страна.

Следствието заявява, че планира да разпита чиновниците от Министерството на културата, които са взимали решението за предоставяне на грант на Серебренников.

Пред зданието на съда се събраха няколко десетки души, които подкрепят арестувания режисьор. Когато на 23 август беше взето решение да се задържи Серебренников под стража, протестиращите бяха доста повече, отбелязва Би Би Си. Сега те са носили портрети на видни културни дейци като Манделщам, Бабел, Пастернак и други, които са били преследвани по времето на Сталин и след него в бившия СССР.

Десетки видни дейци на руската култура още през август и септември заявиха, че са готови да поръчителстват за режисьора и че са убедени в невинността му. Много от тях смятат, че чрез нагласени обвинения руската власт иска да сплаши интелигенцията. Серебренников, освен че е авангарден художник, е известен и с това, че е критик на Путин. В сряда към тези, които поръчителстват за режисьора, се присъединиха още певеца Йосиф Кобзон и рапъра Мирон Федоров, известен с псевдонима си Oxxxymiron.

Серебренников е арестуван на 22 август. Обвинен е в мошеничество в особено големи размери: отклонил е за свои лични цели 68 милиона рубли, отпуснати му от държавата. Ако бъде признат за виновен, може да получи до десет години затвор.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.