Москва: демонстрации в защита на млад математик, обвивен в кибертероризъм

В Москва днес цял ден се провежда протест в защита на математика Дмитрий Богатов. Пред сградата на Федералната служба за сигурност (ФСБ, наследник на КГБ) хора се сменят щафетно с плакати един по един, съобщава Радио Свобода, позовавайки се на туитър акаунта на активиста Дмитрий Стяжкин. Тъй като масовите демонстрации са забранени, активистите използват този начин на протест.

По думите на Стяжин, след началото на акцията полицията е арестувала активистката Милена Хуторянская. По-късно тя е освободена, след като полицията е разбрала от нея каква е целта на пикетите.

На 19 юни в Московския държавен университет (МГУ) по време на акция в подкрепа на Богатов, са събрани повече от 400 подписа под открито писмо, адресирано до президента Путин и до ректора на МГУ Виктор Садовничем, с апел да се намесят в разследването на делото на Богатов. В много страни по света се устройват флашмоби, които се организиарт в социалните мрежи чрез хаштага #freeBogatov. В тях участват най-вече докторанти, преподаватели по математика и представители на IT общността.

Богатов е на 25 години, преподавател е в Московската финансово-юридическа академия. Той е арестуван на 6 април. Следствието го обвинява, че под измислено име е призовавал в социалните мрежи към насилие по време на протестна акция в Москва на 2 април.

Според съратници на Богатов, съобщения от неговия IP адрес могат да бъдат написани от всеки ползвател на анонимната мрежа Tor. Така на практика всеки, който използва анонимна мрежа, може да стане обект на провокация от страна на зложелатели или на репресивните органи. Известният руски правозащитен център „Мемориал“ признава Богатов за политически затворник и призовава властите за го освободят. По-рано с призив да бъде пуснат на свобода младият математик излезе и бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, който преди четири години направи скандални разкрития за противозаконната дейност на АНС, избяга в Русия и получи там политическо убежище.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.