Москва: Експертизата не намира доказателства за вина на математика Богатов

Компютърно-техническата експертиза не е намерила доказателства за това, че математикът Дмитрий Богатов, който беше арестуван по подозрение за призиви към тероризъм и в опит за организиране на масови безредици в Москва, наистина е извършил това, в което го обвиняват, съобщава радио Би Би Си на сайта си.

За резултатите от експертизата съобщава агенция ТАСС, която цитира източник, близък до следствието. Адвокат Александър Мордвинов, който защитава интересите на Богатов, потвърждава пред Би Би Си, че защитата на математика е била запозната с изводите на експертизата.

„Според нас, в заключенията на експертизата не се съдържат сведения, които да доказват, че Богатов е извършил това, в което го обвиняват“, казва Мордвинов.

Източникът, на който се позовава ТАСС, твърди, че в хода на експертизата, която е продължила осем месеца нито на компютрите, нито на флашките на Богатов не е намерена каквато и да е противоправна информация. Човекът, с когото ТАСС е разговаряла, смята, че скоро обвиненията срещу математика ще бъдат свалени.

Другият адвокат на Богатов, Саркис Дарбинян, цитиран от ТАСС, добавя, че защитата на математика има намерение да се бори за пълна реабилитация на математика. Той казва още, че на следствието е било известно от самото начало на работата му, че математикът има алиби.

„Много печално е, че трябваше да минат повече от три месеца арест под стража и още пет домашен, за да се изясни това, което се знаеше от началото – че Богатов е съвършено непричастен към постингите, които следствието твърди, че е разпространявал и въобще към нещата, в които го обвиняват“, отбелязва Дарбинян.

26 годишинят математик Дмитрий Богатов беше арестуван на 6 април миналата година. Според следствието, Богатов, под псевдоним „Айрат Баширов, е поместил във форума SysAdmins.ru  призиви да се донесат на неразрешена протестна акция на 2 април миналата година „бутилки с бензин, парцали, пенопласт и ацетон“.

Богатов тъвръди, че на форума на системните администратори никога не е публикувал.

Следствието основава твърденията си единствено на това, че един IP адрес, от който „Айрат Баширов“ е отправил призивите си, принадлежи на Богатов.

Защитата на математика съобщава на съда, че той се е ползвал от системата за анонимно сърфиране ТОР. На компютъра на Богатов е имало ъвзел за свръзка на тази система и това значи, че от този адрес са могли да се ползват всякакви хора, които искат анонимност в Интернет.

И след ареста на Богатов са се появявали постове на този форум под този псевдоним.

Арестът на математика предизвика широк резонанс. Той беше обявен от „Мемориал“ за политзатворник.

В негова защита се обявява и потърсилият убежище в Русия бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Сноудън. „Даже московската полиция не разбира как работи ТОР. Това е неприемливо“, казва той.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.