Москва: полицейски “беседи” в храм на дисидентска православна църква

В московския храм „Архангел Михаил“ на „Истинно православната църква“ (ИПЦ) са пристигнали представители на силовите служби за провеждане на „оперативни мероприятия“. Това се е случило в сряда, съобщава руският опозиционен сайт „Грани.ру“. Полицаите в са „провели беседа“ с ръководителя на Истинно православната църква, всеруския митрополит Рафаил (Мотовилов).

„Да, дойдоха в храма, представиха се като сътрудници на полицията, сега говорят с владиката Рафаил“, казва сътрудничка на предстоятеля митрополит Рафаил.

Религиозната организация „Истинно православна църква“ е регистрирана в Русия през 2003 г. Членовете ѝ твърдят, че организацията им произхожда от Катакомбната църква, основана през 20-те години на миналия век от православни християни, които са били несъгласни с политиката на признаване на болшевишката власт страна на Руската православна църква начело с митрополит Сергий. Световното православие не признава официално „Истинно православната църква“.

През пролетта на 2015 г. в седалището на ИПЦ в Москва са проведени редица обиски, съобщава сайтът на църквата. През юни и през ноември на същата година Басманния районен съд в Москва постанови, че две брошури на ИПЦ, съдържащи доклад на митрополит Рафаил от 2011 г., са „екстремистки материали“. В доклада има полемика с католиците и упреци по адрес на руските власти.

През март и април Министерството на правосъдието проведе извънпланова проверка на дейността на ИПЦ. След завършването й министерството издаде предписание да бъдат отстранени „различни нарушения“ на законодателството в дейността на църквата. Освен представители на Министерството на правосъдието, в обиските и проверките участваха и прокурори, служители на Федералната служба за сигурност и полицаи. В същото време, зависимите от Кремъл телеканали НТВ и „Спас“ излъчиха материали, обвиняващи ИПЦ в най-различни нарушения.

В публикувания през юли 2014 ежегоден доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на религиозната свобода по света се казва, че руските власти продължават да предприемат действия с цел ограничаване на дейността на религиозните малцинства в страната.

Властите в Русия използват новия закон за противодействие на екстремизма и поправките към действащото законодателство, за да ограничават на дейността на религиозните малцинства, смята Държавният департамент. Руските власти „предоставят – както и досега – на Руската православна църква привилегировано положение, но общо взето разрешават и на други юдейски и християнски изповедания да практикуват свободно религиите си“, се казва в доклада. В същото време полицията по цяла Русия нахлува в частни домове и храмове на религиозните малцинства. Местните власти много често отказват на регионални структури на малцинствени религиозни организации да откриват молитвени домове, заключава докладът.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.