Москва: полицейски “беседи” в храм на дисидентска православна църква

В московския храм „Архангел Михаил“ на „Истинно православната църква“ (ИПЦ) са пристигнали представители на силовите служби за провеждане на „оперативни мероприятия“. Това се е случило в сряда, съобщава руският опозиционен сайт „Грани.ру“. Полицаите в са „провели беседа“ с ръководителя на Истинно православната църква, всеруския митрополит Рафаил (Мотовилов).

„Да, дойдоха в храма, представиха се като сътрудници на полицията, сега говорят с владиката Рафаил“, казва сътрудничка на предстоятеля митрополит Рафаил.

Религиозната организация „Истинно православна църква“ е регистрирана в Русия през 2003 г. Членовете ѝ твърдят, че организацията им произхожда от Катакомбната църква, основана през 20-те години на миналия век от православни християни, които са били несъгласни с политиката на признаване на болшевишката власт страна на Руската православна църква начело с митрополит Сергий. Световното православие не признава официално „Истинно православната църква“.

През пролетта на 2015 г. в седалището на ИПЦ в Москва са проведени редица обиски, съобщава сайтът на църквата. През юни и през ноември на същата година Басманния районен съд в Москва постанови, че две брошури на ИПЦ, съдържащи доклад на митрополит Рафаил от 2011 г., са „екстремистки материали“. В доклада има полемика с католиците и упреци по адрес на руските власти.

През март и април Министерството на правосъдието проведе извънпланова проверка на дейността на ИПЦ. След завършването й министерството издаде предписание да бъдат отстранени „различни нарушения“ на законодателството в дейността на църквата. Освен представители на Министерството на правосъдието, в обиските и проверките участваха и прокурори, служители на Федералната служба за сигурност и полицаи. В същото време, зависимите от Кремъл телеканали НТВ и „Спас“ излъчиха материали, обвиняващи ИПЦ в най-различни нарушения.

В публикувания през юли 2014 ежегоден доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на религиозната свобода по света се казва, че руските власти продължават да предприемат действия с цел ограничаване на дейността на религиозните малцинства в страната.

Властите в Русия използват новия закон за противодействие на екстремизма и поправките към действащото законодателство, за да ограничават на дейността на религиозните малцинства, смята Държавният департамент. Руските власти „предоставят – както и досега – на Руската православна църква привилегировано положение, но общо взето разрешават и на други юдейски и християнски изповедания да практикуват свободно религиите си“, се казва в доклада. В същото време полицията по цяла Русия нахлува в частни домове и храмове на религиозните малцинства. Местните власти много често отказват на регионални структури на малцинствени религиозни организации да откриват молитвени домове, заключава докладът.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.