Москва: полицията напада храм на Сциентолологичната църква

Споделете статията:

В Москва полицията е блокирала входа на Сциентологическата църква и записва данните от документите за самоличност на намиращите се в храма вярващи. Това съобщава сайтът на Радио „Свобода“, който цитира руската осведомителна агенция „Интерфакс“. Според нея в зданието се намират няколко десетки души.

Не е обявена причината, поради която полицията е влязла в църквата. Според „Интерфакс“ в Москва и в Петербург във вторник са били направени обиски в помещения на сциентолозите, но няма официално потвърждение на информацията.

Московският градски съд забрани дейността на Църквата на сциентолозите в Москва през ноември 2015 г. Това стана по искане на руското Министерство на правосъдието. Според него църквата е нарушила Закона за свободата на съвестта и вероизповеданията, защото нямала право да ползва думата „сциентология“ в названието си в Русия.

Сциентологията е международно религиозно и философско течение, основано в САЩ от писателя фантаст Рон Хабърд в началото на 50-те години на миналия век. В Русия с постановление на Държавната дума от 15 декември 1996 г. „Сциентологичната църква“ е класифицирана като „деструктивна религиозна организация“. През 2012 г. някои книги на Рон Хабърд, който, освен че е основател на организацията, имаща клонове в десетки страни по света, е и популярен писател фантаст, бяха включени в списъка на „екстремистките материали“ забранени за разпространение.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.