Москва протестира срещу реформите на Путин

Над 1000 души излязоха на шествие в неделя, в Москва, по време на събитие, което критичната към Кремъл Юлия Галямина, се опита да превърне в протест срещу конституционните промени на президента Владимир Путин, но много демонстриращи избраха да дадат гласност на други проблеми, съобщава Ройтерс.

Галямина, московски общински съветник, подкани хората да излязат на улицата и да говорят против предложените от Путин политически промени, като се присъединят към друго организирано събиране, което да отбележи годишнина от убийството на журналистката Анастасия Бабурова и адвоката Станислав Маркелов, преди 11 години.

Повечето протестиращи не се отзоваха на призива й и неделното събитие се оказа много по-малко от множество предишни опозиционни протести миналото лято, които стигнаха до 60 000 души.

В неделните протести също така взеха участие групи с различни политически искания, сред които антифашисти, борци за женски права, леви и студенти, като по този начин антипутинският компонент в протеста бе размит.

Предложените от Путин реформи, които доведоха до оставката на министър- председателя и правителството миналата седмица, се приемат като възможност за Путин, 67, да затегне хватката на властта си след като напусне президентския пост през 2024 г.

Промените ще създадат нови центрове на властта извън президентството и според критиците им това означава, че Путин вероятно ще дърпа конците зад сцената и в бъдеще. Планът на настоящия президент раздели антикремълската опозиция. Според някои нейни представители замислените реформи са „неконституционен преврат”, а според други, като изтъкнатия опозиционен политик, Алексей Навални, те не са важни предвид всичко останало и следователно не си струва да се протестира срещу тях.

Галямина шестваше в неделя с екземпляри от конституцията в ръка, която според нея е застрашена от реформите на Путин.

„Путин, напусни длъжността си!”, скандираха Галямина и други участници в протеста, според които планът на президента стига до репресия над руския народ.

В събота някои руснаци стачкуваха на смени пред президентската администрация, за да изразят несъгласието си с Путиновите конституционни реформи.

Агенция ТАС също така съобщи, че московските власти са позволили протест до 10 000 души срещу реформите на Путин. Той ще се състои на 01 февруари, но е неясно кои са организаторите му.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.