Москва: „Прозападните възгледи“ на един обвиняем служат като доказателство за вина

Споделете статията:

На процеса срещу директорката на Библиотеката за украинска литература в Москва Наталия Шарина, обвинението и защитата влязоха в спор за това дали имат някакво значение за съдебното разследване възгледите на обвиняемата, които според обвинението са „прозападни“, съобщава радио Би Би Си.

След като обвинението счита, че този факт е достоен да бъде споменат в обвинителния акт, адвокатът на обвиняемата твърди, че възгледите на Шарина нямат никакво отношение към делото и че прокуратурата просто се опитва да „компенсира отсъствието на доказателства по обвинението си със създаването на някакъв фон“.

В сряда Мещанският съд в Москва продължи разглеждането на делото срещу Наталия Шарина, което почна на 2 ноември. Тя беше задържана през октомври 2015 г. след обиски в ръководената от нея библиотека. Шарина е обвинена в „екстремизъм“ и в това, че е разхитила сумата от два милиона и 200 хиляди рубли. Тя отхвърля и двете обвинения.

Според следствието ръководената от нея библиотека не по-късно от 28 октомври 2015 г. е придобила книги на Дмитрий Корчински, които в Русия са признати за „екстремистки“ и ги е поместила в читалнята на библиотеката, където те са могли да бъдат четени от всеки посетител.

В сряда бяха изслушани свидетелите на обвинението, добавя Би Би Си. Директорката на същата библиотека през периода от 2001 до 2007 г. Валентина Слюсарчук заяви, че макар това да не е влизало в длъжностната й характеристика, тя е чела анотациите на всички новозакупени книги и не е допускала да се излагат такива с открито националистически характер.

Но прокурорът по това дело заявява, че тези думи на Слюсарчук противоречат на това, което е казала на предварителното следствие. Там тя е заявила, че когато е виждала книги, които прославят Украинската въстаническа армия (въоръжено формирование, което в се е борило за независима Украйна по време на Втората световна война и след нея), ги е хвърляла на боклука. Това значи, че тя все пак е била в досег с такива книги.

Освен това, в показанията й се съдържат изказвания за това, че живеейки в западната част на Украйна, тя се е сблъсквала с дискриминация, защото е говорила на родния й руски език. Освен това тя свидетелствува, че основателят на Библиотеката за украинска литература Юрий Кононенко, сега служител в украинското Министерство на просветата, винаги се е придържал към „прозападни“ възгледи. Според Слюсарчук това е било видно от факта, че той е поддържал сближаването  на Украйна с НАТО, макар и да не е казвал това пряко.

Според адвоката на обвиняемата Иван Павлов, възгледите на основателя на библиотеката нямат никакво отношение към делото на Шарина.

„Прокуратурата тук задава някакъв фон в това дело, който свидетелства, че то самото е нечисто. Според държавното обвинение съществуват някакви антируски сили, които или работят в самата библиотека, или са нейни посетители. Но това няма никакво отношение към делото на обвиняемата. Всъщност държавното обвинение се опитва да компенсира отсъствието на доказателства чрез създаването на някакъв „обвинителен фон“. “Това дело твърде много наситено с политика“, каза Павлов след заседанието на съда.

Още един свидетел на обвинението, началникът на управлението за развитието на културните центрове към отдела по културата на московското кметство заявяви, че малко е общувал с Шарина, но не е забелязал никакви прояви на екстремизъм от нейна страна.

Следващото заседание ще е на 9 декември и ще е посветено на изслушване на другите свидетели на прокуратурата.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.