Може ли новините на БТА да станат безплатни?

БТА е единствената държавна медия, за която се плаща, за да се ползва. Достъпът ни до БНТ и БНР е свободен и безплатен. В същото време и трите медии имат държавен бюджет, който идва от парите на нас, данъкоплатците, пише сайтът debati.bg.

„БТА трябва да разпространява безплатно съобщенията на всички финансирани с публични средства организации, както и на организации, които извършват каквато и да е обществено – полезна дейност от нетърговски характер, даже да не са финансирани с публични средства“, заявява в интервю на 24 часа новият генерален директор Кирил Вълчев.

За БТА медиите плащат два пъти- веднъж с данъците си и веднъж ако решат да ползват текст или снимков материал от телеграфната агенция. Тази практика е от години.

Кога и как БТА става платена?

Българската телеграфна агенция е националната информационна агенция на България и заедно с БНТ и БНР  е сред държавните медии под обществен контрол. Води началото си от 1898 година, когато е създадена с указ на княз Фердинанд по модела на Петербургската телеграфна агенция. По време на различните управления минава под шапката на различни институции- от Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Министерство на пропагандата и на Министерския съвет. На 29 юни 1994 година парламентът приема законодателно статута на БТА, който я определя като независима институция, с възможност за собствена издръжка, като намесата на държавата се свежда до определена и гласувана от НС субсидия, също така директорът на БТА се избира от Българския парламент.

Така БТА изведнъж става хем държавна, хем частна, но независима медия. И така вече над 25 години. Може ли новините на БТА да станат безплатни?

Статутът на агенцията излезе на дневен ред, след като Кирил Вълчев бе официално избран от депутатите за генерален директор на БТА, номиниран първоначално от синдикатите и след това от ГЕРБ. Според  новия генерален директор агенцията трябва да предава новините си безплатно в цялата страна, като това може да се случи с бърза промяна в закона и с неособено голям бюджет. 

По време на изслушването си пред парламентарната комисия по медии и култура Вълчев заяви, че Агенцията трябва да работи в интерес на обществото. Затова и една от идеите му е БТА да предоставя свободна информация, т.е. новините и голяма част от продуктите й да бъдат безплатни. Идеята му е  хората да могат свободно да четат всичко. „Иначе е нарушен принципът на равнопоставеност до достъпа до информация“, смята Кирил Вълчев. За да се случи това, законът за БТА приет през 2011 г.трябва да бъде променен. По думите му нужните пари от бюджета, за да бъде информацията свободна, няма да са особено големи.

Досега БТА е получавала около 1,5 млн. лева от собствени приходи. Амбицията на новия генерален директор е и да развие БТА  като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне, ще открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни наши държави, като първият ще бъде в Скопие.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.