“Мравин” или защо е важно да има българска детска приказка с хомосексуални герои

Излезе първата българска книжка за деца, в която има герои еднополови двойки. Приказката “Мравин и планетата Гора” е написана от авторка с псевдонима “Великан Василева”.

В книжката се разказва за малка мравка, която потегля на път за нов дом, след като нейният е разрушен. По време на пътешествието Мравин е съпровождан от госпожица Бътерфлай и мис Бръмбарова – крилати дами, които живеят заедно. По пътя се срещат и мъжки черни лебеди, които са заедно “защото се обичат”. Приказката е за деца от 3 до 6 годинки.

“Спящата красавица”, “Снежанка и седемте джуджета”, “Красавицата и звяра”, “Неродена мома”, “Тримата братя и златната ябълка”… Сигурно никога не ви е правило впечатление, но приказките ни са само хетеронормативни и няма лошо в това. Но светът не е само хетеросексуален, нали!”коментира в профила си активиститът от ГЛАС Симеон Василев появата на Мравин.

“Изключително осезателна е липсата на детска българска приказка с герои, привлечени от други герои със същата полова идентичност. Абсолютно е наложително, за да покаже на всички деца още от малки – че това е нещо съвсем нормално, съществува както в природата, така и сред хората. Една приказка като тази за Мравин може да вдъхне изключително много увереност и кураж.(..) За всички деца попадащи в спектъра, както и тези извън него”, пише в сайта Huge.bg известният артистичен застъпник на ЛГТБИ правата и драг културата Иван Стоянов/Angelica Sumer.

В едно свое интервю известният английски комик Стивън Фрай казва: ,,Хомосексуални тенденции се срещат в 260 животински вида в природата, но хомофобията се среща само в един – човешкия.’’

Само някои от животните, сред които се наблюдават такива тенденции: черните лебеди, жирафите, мармотите, лъвовете, делфините, прилепите, овцете, хиените и любимците в поп и интернет културата – пингвините. В много научнопопулярни и документални филми за пингвини може да се наблюдава как при отсъствие на женски пингвин, който да стопли яйцето, на негово място идва да мъти мъжки и заедно с друг мъжки се грижат за него на смени, пише още Huge.bg.

Вероятно една детска книжка не може да си постави амбициозната цел да преобърне остарелите обществени нагласи залегнали в българското несъзнавано, но е добра отправна точка за началото на смислен диалог по темата.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.