Мрежа за свободно слово: Санкциите на КФН са цензура

Мрежата за свободно слово остро реагира след санкциите на Комисията за финансов надзор (КФН), наложени на Капитал. Глобата, която „Капитал“ трябва да плати, е 160 хиляди лева. 150 хиляди лева от тях са за съдържанието на две публикации във вестника, а останалите 10 хиляди – за отказа на редакцията да предаде източниците си на информация. Ето съдържанието на декларацията на Мрежата:

Държавни и контролни институции напоследък (безпрецедентно) отново оказват натиск върху отделни медии и журналисти заради техните разследвания на банковата криза у нас. Целта е сплашването им и чрез налагане на сериозни финансови санкции, да бъде укрита от обществото важна информация за аферата КТБ и свързаните с нея хора с политическа и икономическа власт.

Мрежата за свободно слово приема отправените в последните седмици искания от Комисията за финансов надзор към различни медии като опит за откровена цензура. Вече е съставен акт на Медиапул заради журналистически материали за КТБ, а Бивол и Капитал също са в подобна процедура.

Икономедия първа получи наказателно постановление за рекордните 150 000 лева и още 10 000 за отказ на журналистите да назован източниците си. За сравнение KPMG бяха глобени 100 000 лева за заверка на особените балансина Корпоративна търговска банка.

Исканията на КФН в момента нямат законови основания. Комисията има правомощия по отношение на лица, участващи на финансовия пазар, но няма никакви правомощия по отношение на медиите, които по никакъв начин не са участници в този пазар. Изборът, който налага КФН е медиите да платят или да дадат три имена, адрес и единен граждански номер на източниците си на информация. От КФН търсят от журналистите сметка за данни, съществуващи в публичните регистри и ги питат кога и кой ги е публикувал. Също с три имена, единен граждански номер и адрес.

Комисията в същото време отказва да си свърши работата като отправи същите въпроси към други държавни институции, които могат да потвърдят или отхвърлят изнесеното. Информацията, която чрез сплашване и глоби на медиите КФН се опитва да спести на обществото не е „невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини“, както пише в закона.

Напомняме, че това не се случва за първи път през последните години. Вече имаме една фалирала банка, която до скоро с помощта на държавата оказваше същия натиск върху журналистите, изкупуваше цели медии с цел изкривяване на фактите и налагане на цензура върху истината за управлението й, а хора с икономическа власт откровено злоупотребяваха и търгуваха с влияние.

В края на миналата година с глоба в размер на 100 хил. лв. за публикациите си, отнасящи се до рисковете пред банковата система у нас, беше глобено и дружеството „Алпико пъблишинг“, собственик на вестник „Зов Нюз” във Враца.

Подобни наказателни акции срещу свободата на медиите в България не могат да бъдат дело на един или друг банкер. От обществен интерес е да стане ясно КОЙ или КОИ други личности и институции са замесени в укриването на истината и се опитват да манипулират обществото. Защото се оказа, че всички тепърва ще плащаме аферата Корпоративна търговска банка.

Свободата на словото у нас е гарантирана от Конституцията.

Но България от години затъва надолу в класациите по всички индекси за тази свобода на словото, а институционалният натиск върху журналистите е основна причина за това. За жалост, вместо да спазват върховенството на закона, институциите дават „пример” как правилата са относителни и могат да се заобикалят или направо пренебрегват в „специални“ случаи и за хора, свързани с властта.

По повод на акциите на КФН срещу разследващата журналистика Мрежата за свободно слово организира флашмоб във Facebook. Той ще се състои в понеделник, 19 февруари, от 12 до 13 часа пред Народното събрание.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.