Мрежа за свободно слово: Заставаме зад колегите от „Биволъ“

Мрежата за свободно слово разпространи декларация по повод на медийните атаки от последните дни срещу сайта „Биволъ“. Това стана след поредица от публикации, предавания и взаимни цитирания по адрес на съоснователя на сайта Атанас Чобанов от „Биволъ“ в медии, повечето от които свързани с Делян Пеевски, както и в БНТ. Позицията е изпратена до всички посолства на европейски страни в София.

„Журналистическата солидарност и професионалните стандарти в България са тотално погазвани както заради и непрозрачната законово медийна собственост, така и заради нерегламентираните връзки, а понякога и откровено срастване, на медийната собственост с икономическата и политическата олигархия“, се казва в декларацията. „В страната ни съществува парадоксът, че медийният монопол е очевиден и е публична тайна. Тайна, с която уютно съжителстват българската магистратура и политическата и икономическата олигархия“, твърдят журналистите от Мрежата за свободно слово.

От мрежата обръщат внимание, че достоверността на разследванията и публикациите в „Биволъ“ не е оспорена по никакъв начин, въпреки многократните опити за натиск върху екипа на сайта. В декларацията се подчертава, че „Мрежа за свободно слово“ застава зад журналистите от Бивол не защото те са нейни членове. „Уверяваме ви, че по същия начин бихме подкрепили всеки журналист, който е жертва на преследване заради труда си“, пишат авторите на позицията.

По-рано организацията „Репортери без граница“ публикува позиция в подкрепа на Атанас Чобанов. „Репортери без граница осъжда оклеветяващата кампания срещу Атанас Чобанов, редакторът на новия разследващ сайт Бивол.бг, и изразява своята подкрепа и съпричастие към този независим журналист“, се казва в позицията.

Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан сподели публикацията на „Репортери без граница“, като изрази подкрепата си за свободата на словото:

Според „Биволъ“ причина за атаките срещу Чобанов са журналистически разследвания, публикувани на сайта, свързани с Първа инвестиционна банка (ПИБ). В публикациите се твърди, че от ПИБ са откраднали 20 милиона лева, предназначени за храна за бедните в Румъния.

В неделя сутринта екип на свързаната с Пеевски телевизия „Канал 3“ е посетил дома на Атанас Чобанов в Париж, след като е било публично известно, че журналистът временно се намира в Лилехамер, Норвегия. Журналистите от „Канал 3“ се представили на съпругата като колеги на Чобанов, разпитвали дали жилището му е социално и правели снимки на сградата. На следващия ден Чобанов депозира във френската прокуратура жалба за тормоз от страна на Делян Пеевски, собственик на „Канал 3“.

Ето пълния текст на декларацията на Мрежата за свободно слово:

За пореден път през последните години сайтът „Биволъ“, един от малкото в България за журналистически разследвания, е подложен на безпрецедентни атаки и оклеветяване от определени медии и отделни журналисти, свързани с най-влиятелните политически и икономически кръгове в страната ни.

Очевидно е, че мотивът за тези атаки са разследванията на „Биволъ“. Случващото се показва, че българските журналисти работят в крайно деформирана медийна ситуация. Тези, които спазват етичните и професионалните стандарти, са незащитени и тормозени, а другите са подложени на политически и икономически натиск от медийни собственици (понякога фиктивни), свързани с политически лица във високите етажи на властта. Няма друго обяснение за това, че журналисти са принудени да извършват клеветнически атаки срещу свои колеги.

Журналистическата солидарност и професионалните стандарти в България са тотално погазвани както заради и непрозрачната законово медийна собственост, така и заради нерегламентираните връзки, а понякога и откровено срастване, на медийната собственост с икономическата и политическата олигархия. В страната ни съществува парадоксът, че медийният монопол е очевиден и е публична тайна. Тайна, с която уютно съжителстват българската магистратура и политическата и икономическата олигархия.

Обръщаме внимание върху факта, че достоверността на разследванията и публикациите в „Биволъ“ не е оспорена по никакъв начин, въпреки многократните опити за натиск върху колегите.

Журналистите от „Биволъ“ са част от Мрежа за свободно слово, организация, създадена да отстоява и защитава професионалните и етични стандарти и правото на гражданите да получават достоверна информация. Нямаме никакви основания да се съмняваме в журналистическата добросъвестност на колегите от „Биволъ“ и заставаме зад тях не само защото са наши членове. Уверяваме ви, че по същия начин бихме подкрепили всеки журналист, който е жертва на преследване заради труда си.

Да премълчим случващото се означава съгласие да продължим да работим в една съсипваща професията и обществото среда, да преглътнем корупцията и задкулисието и да станем част от тях.

Апелираме да обърнете внимание на този и други случаи, като сме готови да предоставим цялата фактология, с която разполагаме. Журналистическата солидарност е част от етичните стандарти.

Бележка: Цялата отговорност за тази публикация се поема от автора ѝ Светла Енчева.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Светла Енчева

Светла Енчева е блогър (автор на "Неуютен блог"), социолог, активист в областта на човешките права. Завършила е специалност "Философия" през 1998 г. Преподавала е социология в Югозападен университет "Неофит Рилски" от 1998 до 2009. От 2009 до 2015 работи като анализатор в Социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. От 2015 до средата на 2017 г. посвещава усилията си основно на Marginalia. Работи на свободна практика. Свири несистемно на бас китара.