Мрежата за свободно слово поиска разпускане на комисията по култура и медии

Номинацията на Поли Карастоянова за председател на парламентарната комисия по култура и медии, както и избора на Слави Бинев на този пост преди това са тревожен рецидив на унизителното отношение към културата и медиите, заявява Мрежата за свободно слово.

Организацията смята, че в този си състав парламентарната Комисия по културата и медиите явно не разполага с потенциала да излъчи достоен свой председател и настоява за разпускането й и за създаването на нова комисия членове, които имат авторитет в културната и медийна общности.

Писмото на журналистическата организация е изпратено до премиера Борисов, вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на културата Вежди Рашидов, до шефа на Народното събрание Цецка Цачева и до парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок.

„Ние, членовете на Мрежата за свободно слово, настоятелно и във втора поред своя декларация ви напомняме, че културата и медиите са сфери от особена важност за идентичността на нацията и стабилността на демокрацията. По тази причина категорично не приемаме и няма да приемем очевидно безпринципното Ви и користно отношение към тях”, се казва в писмото.

Мрежата заявява, че Карастоянова не притежава компетентност и авторитет, които биха й позволил да се занимава с проблемите на медиите, създаването на среда за неманипулираното им развитие и застъпничеството за отстояване на професионалните стандарти в работата им.

Пълният текст на писмото можете да видите тук.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.