Музеят на Холокост в унгарския Чабад е „фалшифициране на историята

Неотдавна унгарското правителство обяви преместването на Музея на Холокост в еврейската федерация Чабад, Унгария, въпреки че либералната еврейска общност е против участието си в този замисъл, съобщава Джерузалем Поуст.

Яд Вашем публично изрази критиката си към новия Музей на Холокост в Унгария, известен като „Къщата на Съдбите”, който ще бъде отворен догодина. Музеят се строи от унгарското правителство за 28 милиона евро, но е формално прехвърлен като собственост на еврейската общност Чабад в страната.

Правителството оповести решението си по време на пресконференция в началото на септември, точно преди Рош Хашана, заедно с председателя на общността равин Шломо Кьовеш и противоречивата историчка Мария Шмид, която ръководи организирането на постоянна изложба в „Къщата на Съдбите”.

В светлината на това изявление, Яд Вашем открито се противопостави на музея, като каза, че той пренебрегва анти-еврейските  закони, прокарани от унгарското правителство през 1938 г., смъртта на десетки хиляди унгарски евреи при наложен от правителството насилствен труд, както и участието на унгарските власти в депортирането на унгарските евреи в Аушвиц.

В отговор на това Кьовеш заяви, че еврейската общност в Чабад се е свързала с Яд Вашем през юли, за да получи професионална подкрепа от неговите историци при съставянето на съдържанието на музея, за да се осигури историческа подплата на изложеното в „Къщата на Съдбите”. Той добави, че Яд Вашем не е запознат с настоящето съдържание на музея и че миналата седмица негов старши съветник неформално е посетил музея. Не е можело веднага да бъде установена връзка с Вашингтон, за да се потвърди това.

Д-р Роберт Розет, директор на Библиотеките към Яд Вашем и експерт по случилото се с унгарските евреи по време на Холокост, отговори, че унгарското правителство се е свързало с Яд Вашем, за да участва в международен консултантски форум за „Къщата на Съдбите”. Но, допълва той, експертите по история и образование там, след като проучили проекта, изразили значително притеснение от предложената концепция и съдържание, споделено и от Международния Алианс за Възпоменание на Холокост и съобщено на унгарските власти и ръководството на Музея.

Според Розет участниците в проекта не са отговорили сериозно на изразеното несъгласие с музея и концепцията му и затова Яд Вашем се е разграничил от проекта още през 2014 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.