Музикално училище за незрящи стана „Европейски гражданин“

За частното музикално училище RockSchool, както и за почти всеки друг бизнес в България, последните дванадесет месеца не са били никак леки, но резултатите са налице. Училището е отличено с наградата „Европейски гражданин на годината 2020“, която се присъжда от Европарламента на граждани или организации за инициативи, насърчаващи интеграцията между гражданите. Избрани са заради програмата си „Виждам чрез музика„, за която Маргиналия писа. В тази програма незрящи деца и младежи взимат уроци и развиват професионални умения в областта на музиката.

Две години след старта на „Виждам чрез музика“ в първото й издание 19 младежи със зрителни проблеми са преминали шестмесечно безплатно обучение, подпомагани от специално обучени учители в нов кабинет, с инструменти, оборудване и подходящ софтуер за мастериране.

Избирали са от уроците, до които имат достъп всички останали възпитаници на училището – по над 15 инструмента (от електрическа китара и пиано, през барабани и саксофон, до родопска гайда) и по различни видове пеене (от оперно до тежки вокали). Всеки определя музиката, която му е на сърце, и от първите занимания започва с учителя да разучава любимо парче, като така неусетно придобива нужните умения. А когато напредне достатъчно, започва да прави и обработва професионално аудиозаписи, да създава клипове, да свири или пее на сцена – сам или с колеги. По желание може да добави уроци по музикална теория, композиция, писане на песни или софтуерно продуциране на музика.

Хората със зрителни затруднения имат голямо предимство пред останалите, когато става дума за музика. Те имат  невероятно развити сетива“. Тази сфера им дава големи възможности за развитие и добра професия – работа в студио, създаване на реклами и на други аудиопродукти, звуков дизайн.

Повечето от участниците в първата стипендиантска програма са останали в училището и след края й. За да ги подкрепи, екипът свалил таксата за обучение до символична.

Rockschool вече се подготвя за второто издание на „Виждам чрез музика“, като конкурсът за участници ще започне през март (повече за условията – тук).

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.