МВнР “категорично осъжда провелата се снощи в столицата за поредна година демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза, известна като “Луковмарш”.

Споделете статията:

Българското Министерство на външните работи осъди проведения снощи Луковмарш чрез декларация, разпространена тази сутрин до медиите.

В нея се казва, че МВнР “категорично осъжда провелата се снощи в столицата за поредна година демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза, известна като “Луковмарш”.

Зам-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е и националният координатор за борба с антисемитизма, през седмицата заклейми провеждането на “Луковмарш“. В предаването “Неделя 150” на Българското национално радио днес, зам-министърът съобщи,че се обсъждат други, по-крути мерки срещу провеждането догодина на неонацисткия поход.

Вчера в София пристигнаха последователи на антисемитския генерал и в подкрепа на идеите му от Унгария, Германия и други страни. Немските неонацисти развяваха стария германски флаг, писаха медиите. В центъра на столицата на 17 февруари между 200 и 300 души преминаха във факелно шествие с полагане на цветя пред къщата на ген. Луков.

Ето пълният текст:

Тази проява на неподправена нетърпимост към другия се провежда по-малко от месец, след като целият свят отдаде почит към жертвите от Холокоста. Снощният марш събра в България, която в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз, хора от различни националности, дошли тук, за да демонстрират омраза и нетолерантност.

Това трябва да бъде ясен сигнал за нас като общество и като европейци, които не са забравили страданията, причинени от Втората световна война, че не е достатъчно само да припомняме трагичните събития.

Всеки акт на омраза и прослава на антисемитската и нацистката идеология е абсолютно неприемлив. Пробуждането на нетърпимост към различния, проповядването на нетолерантност и яростната употреба на словото на омразата са опит за разклащане на демократичните ценности, които отстояваме като народ и като общност.

Затова МВнР високо цени усилията на Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България „Шалом“ за повишаване на обществената информираност по тази тема, както и насърчаването на борбата с причините за антисемитизма и речта на омразата.

Министерството на външните работи ще продължи да работи в рамките на международните организации и в сътрудничество със своите партньори от международната общност за спазването на правата на човека, борбата с насилието и разпространяването на културата на мира, за да се превърнат сборища като „Луковмарш“ в част от миналото.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.