МВР разреши на Джок Полфрийман да напусне страната

Вътрешният министър Младен Маринов е разпоредил на Дирекция „Миграция“ да предприеме съответните действия за отпадане на забраната на австралиеца Джок Полфрийман да напуска страната. Остава дирекция „Миграция“ в координация с прокуратурата да предприемат съответните действия.

 

Преди два дни Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Определението на Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова е окончателно. То идва половин година, след като съдиите приеха, че казусът е изяснен.

Според върховните съдии искането за възобновяване на делото е недопустимо. В мотивите си те посочват, че на възобновяване подлежат влезлите в сила присъди и решения, както и някои определения. Условното предсрочно освобождаване обаче не е сред тях

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. От тях излежа 12, след което беше пуснат предсрочно от тричленен състав на Софийския Апелативен съд, председателстван от съдия Калин Калпакчиев с мотива, че се е поправил, докато е излежавал присъдата.

По думите на адв. Калин Ангелов за Полфрийман продължава най-важно да е да има справедливост по случая с убийството на Андрей Монов. За него Полфрийман получи 20-годишна присъда, от която излежа близо 12 години. Той беше предсрочно освободен през септември 2019 година от състав на Софийския апелативен съд. Малко по-късно в Youtube се появиха кадри от вечерта на 28 декември 2007 година, когато Андрей Монов е убит. Видеото е озаглавено „Истината за Полфрийман“ и е част от материалите, приложени към делото срещу австралиеца, които обаче не са били коментирани в хода на производството, писа Дневник.

Както Маргиналия информира – виж тук – в  подкрепа на Джок Полфрийман се обявиха правозащитници, общественици, университетски преподаватели. Над 500 личности  излязоха с призив за неприкосновеност на българските съдии с Отворено писмо за независимост на съда.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.