Мианмар: Нови спътникови снимки най-малко 288 разрушени села в резултат на операция за прочистване на правителствените войски

Новополучени спъткови снимки разкриват, че най-малко 288 села са частично или изцяло разрушени чрез изгаряне в северната провинция на Мианмар (бивша Бирма) след последните получени такива на 25 август тази година, съобщава най-голямата в света правозащитна организация „Хюман райтс уоч“ в комюнике. Разрушенията обхващат десетки хиляди разрушени или  изгорени къщи, по-рано населявани от етническата група рохинги, които са мюсюлманско малцинство в тази страна.

Анализът на спътниковите снимки показва, че разрушенията обхващат районите, населени с мюсюлмани рохинга и са настъпили след като властите в Мианмар обявиха, че „операцията  за прочистване“ е била прекратена. Снимките показват също така, че множество от разрушените или изгорени села се намират в непосредствена близост до такива, в които живее основната население на Мианмар. Най-малко 66 селища са били разрушени след 5 септември, когато, според изявленията на официалните власти, операцията за прочистване на бунтовниците е била прекратена. За прекратяването съобщи в реч на 18 септември ръководителката на държавата Аун Сан Сюи Ку.  Войските на правителството на Мианмар, отговорни за атаката на 25 август срещу Армията за спасение на рохингите, която представляваше всъщност етническо прочистване, принудиха повече от 530 хиляди етнически рохинга да избягат от бивша Бирма и да станат бежанци в Бангладеш. Това съобщава доклад на Агенцията на ООН за бежанците.

„Тези последни спътникови снимки показват, че повече от половин милион рохинга са избягали в Бангладеш през първите четири седмици на операцията за прочистване“, казва Фил Робертсън, заместник директор на отдела за Азия на ХРУ. „Войсикте на Мианмар разрушиха стотици села, населявани от рохинга, като убиваха, изнасилваха и извършиха други престъпления срещу човечеството“, добавя той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.