Мианмар: Над 90 000 мюсюлмани бягат в Бангладеш, за да спасят живота си

Систематично преследване на мюсюлманското малцинство от народността рохинджа в Мианмар (бивша Бирма) е в ход из цялата страна и не е ограничено само в северозападната провинция Ракхине, където около 90 000 мюсюлмани са избягали в опит да спасят живота си. Това съобщават правозащитни групи в тази страна, цитирани от Ройтерс.

Независимата правозащитна организация „Бирманска мрежа за права на човека“, базирана в Лондон, твърди, че преследванията са поддържани от правителството, от някои влиятелни будистки духовници и от ултранационалистични групи от граждани.

„Преходът към демокрация позволи популярни предразсъдъци да имат силно влияние върху начина, по който новото правителство управлява и усилват опасните изказвания, сочещи мюсюлманите като чужденци, които не трябва да присъстват в Бирма, голямото мнозинство от населението, на която са будисти“, се казва в доклад на организацията.

Докладът се основава на повече от 350 интервюта в над 46 градове и села, проведени през последните месеци.

Правителството на Мианмар незабавно отговори на доклада. Властите отричат да има дискриминация срещу мюсюлманите и твърдят, че операциите на силите за сигурност в провинция Ракхине представляват легитимна кампания срещу „терористи“.

Освен за преследванията на мюсюлманите в Ракхине, докладът също така съобщава за масови насилия срещу мюсюлмани в цяла Бирма още от 2012 г. , продължаващи и сега.

В доклада се твърди, че много мюсюлмани от всички етноси са лишени от правото да притежават документи за самоличност и че достъпа до ислямските молитвени домове в много места в страната е блокиран.

Най-малко 21 населени места в Мианмар са обявили, че отсега нататък те ще са „места, изчистени от присъствието на мюсюлмани“. Според организацията това се поддържа от правителството.

Организацията също твърди, че се засилва сегрегацията между мюсюлмани и будисти в провинция Ракхине, където има много силни ограничения върху правото на мюсюлманите да се придвижват от място на място, което съществено накърнява правата има на образование на медицинска помощ.

Десетки хиляди мюсюлмани избягаха от тази провинция и се отправиха към съседната държава Бангладеш след 25 август, когато някои мюсюлмани атакуваха редица полицейски постове и една армейска база. В тези сблъсъци са загинали най-малко 400 души.

Преследванията на наброяващото около милион и сто хиляди души мюсюлманско малцинство са най-голямото предизвикателство, което среща фактическият лидер на страната г-жа Аунг Сан Сю Чи (държана много години под домашен арест от управлявалата десетилетия в Бирма военна хунта, лауреат на Нобелова награда за мир), чиито критици твърдят, че правителството не полага достатъчно усилия за защита на мюсюлманското малцинство.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.